Порано ќесичките за чај се правеле од природна свила, а сега… – Погледнете зошто не треба да пиете филтер чај
Ќесичките за чај ги измислил њујорчанецот Том Саливан, кој пак ја ѕирнал оваа идеја од англискиот крал на чајот, Томас Липтон. Но, и двајцата користеле природна свила за да создадат ќеси, а во самите ќеси во тоа време се ставало чај со највисок стандард. Денешното производство на ќесички чај за еднократна употреба не се придружува до овие принципи, и затоа лекарите силно препорачуваат да не го пиете ова ѓубре, за да не му наштети на вашето здравје.
Научниците се свртеа кон студијата за тоа што всушност се модерните ќесички за чај за еднократна употреба, и колку се ужасни:
- Прво, самите ќеси се направени од најлон и пластика кои испуштаат токсични материи во пијалокот што го пиете, на пример, епихлорохидрин, кој е најопасен за здравјето на луѓето. Па дури и хартиените ќеси не го решаваат овој проблем, бидејќи хлорот се користи за нивно обезбојување (на крајот на краиштата, потребна ви е беспрекорна бела комерцијална боја), уште еден отров за нашето тело;
- Второ, практично ѓубрето од чајот оставено по обработката и пакувањето на листовите од чајот се истура во кесичките, а ова ѓубре обилно се меша со вистинска прашина и други туѓи материи, чие потекло е тешко дури и да се замисли и предвиди. Сето ова едноставно не може да се нарече чај – тоа е повеќе отров, а не животворен пијалок што луѓето ширум светот толку многу го сакаат.
Сите овие недостатоци на ќесичките чај, докажуваат научниците, доведуваат до намалување на човечкиот имунитет, појава на неплодност и предизвикуваат разни видови на рак.
Затоа, пијте нормален чај – лист, уште подобро – крупен лист, кој е помалку обработен. Пијте вистински скап чај, бидејќи евтините сорти се „лажги со опашки“.
Што е денеска вистинито? Се набавува роба од сите страни на светот, само за профит! Пред некој ден купив праски од Рамстор. Би рекле реномиран маркет (?), но имаа вкус на пластика! И да набавиш листови од чај, којзнае од каде се донесени? Можда од Колумбија? Најдобро е да не се пие воопшто чај, предлагам пиво!
Истиот стручен наод беше направен за водата во Скопје која ја пиеме силно хлорирана и хемиски заситена, проблем кој е децениски.
Коментирај анонимно