Др. Мајкл Мосли АПЕЛИРА: „Не пијте кафе на гладно и не јадете тестенини за вечера- шеќерот во крвта ќе ви биде благодарен“

„Сакам само-тестирање: редовно ги тестирам крвниот притисок и холестеролот. И, како што многумина од вас знаат до сега, еднаш ми беше дијагностициран дијабетес тип 2 , и додека го регулирам, сè уште го проверувам нивото на шеќер во крвта.

 

 

 

Тоа е нешто што повеќе од нас треба да го направиме – милиони луѓе имаат ненормално високо ниво на шеќер во крвта, но многумина и не се свесни за штетата што ова им ја прави на нивните артерии и нерви.

И дури и ако не продолжите да развивате дијабетес тип 2, едноставно имате преддијабетес го зголемува ризикот од прерана смрт за повеќе од 60 проценти.

Можете да го проверите нивото на шеќер во крвта користејќи стандарден тест со земање крв од прст. Овие комплети се сигурни; ако резултатот сугерира дека имате проблем, тогаш разговарајте со вашиот општ лекар.
Многу луѓе со дијабетес сега користат континуиран монитор за гликоза (CGM) – уред со големина на паричка, кој се држи за вашата рака и има мала игла што го мери нивото на шеќер во крвта: потоа го поврзувате со вашиот паметен телефон и за еден час ќе почне да дава читања, ажурирани на секои 15 минути.

Идејата е колку помалку големи скокови на гликоза, толку подобро.

Решив сам да го пробам ова, не само за да ставам на тест некои популарни „хакови“ на социјалните мрежи.
Така, пред две недели си купив еден вид CGM наречен „Freestyle Libre“. Па што научив?

Па, прво, на уредот му требаше малку време за да се смири – во првите неколку дена ми сугерираше дека нивото на шеќер во крвта ми е далеку повисоко од отчитувањата од мојот уред со земање крв од прст. Да не го знаев ова, можеби ќе бев многу загрижен.

После тоа – и не е изненадувачки – открив дека нешто слатко или богато со јаглени хидрати (како колач или житарици за појадок) наскоро ми го зголеми шеќерот во крвта многу високо. За жал, ова важи и за едно од моите омилени задоволства, темното чоколадо, кое содржи прилично количество шеќер.

Потрагично, открив дека кафето – дури и црно и без шеќер – доведе до големи скокови на шеќерот во крвта, особено конзумирано прво наутро. Тоа е затоа што неколку часа пред да се разбудите, вашето тело ослободува голема доза на хормонот на стрес кортизол за да ве подготви за претстојниот ден.

Ако внесете кофеин додека вашиот кортизол е висок, ќе добиете голем скок на шеќерот во крвта.

 

 

 

Неодамнешното истражување на Универзитетот во Лимерик покажа дека за да го намалите шеќерот во крвта, најдобро е брзото пешачење 60 до 90 минути по јадење, бидејќи тогаш нивото на шеќер во крвта ќе биде максимум. Идеално треба да пешачите најмалку 15 минути, но дури и нешто е подобро од ништо.
И важно е да се забележи дека нивото на шеќер во крвта не ја кажува целата приказна.

И леќата и едно парче чоколадо го натераа моето ниво да порасте, но тоа не ги прави еквивалентни нутритивно – леќата има значителни придобивки, вклучувајќи го и фактот дека е пребиотици, па затоа ги храни „добрите“ бактерии во цревата.

Една неодамнешна студија на Националниот институт за здравје во САД, исто така, покажа дека можете да добиете многу различни резултати од јадење ист оброк во два последователни дена, од секакви причини, вклучувајќи го и тоа колку сте под стрес и колку добро сте спиеле.

Затоа, не се потпирајте на апаратчињата како начин за обликување на вашата идна диета.