Лабораториски, 3D печатен лосос за прв пат излегува на полиците на супермаркетите

Австриските купувачи ќе забележат нова риба во замрзнувачот на нивната месара, таква што никогаш не била во вода. И потрошувачите во Соединетите Држави ќе ја добијат својата шанса да го пробаат некаде следната година.

 

Почеток на технологијата за храна ја презеде заслугата за испораката на првата веганска храна испечатена во 3Д во супермаркетите, филе базирано на габи „инспирирано од лососот“.

Иновацијата следи по лабораториски одгледувани, вештачки пилешки гради, кои американската Администрација за храна и лекови ( ФДА ) ги прогласи за безбедни за човечка исхрана минатиот јануари.

Наречен „ФИЛЕ“, новиот вегански лосос ветува висока содржина на протеини, богата со витамини и – како и неговиот воден пандан – омега-3 масни киселини.

 

Но, освен ветувањето за ублажување на стресот на природниот риболов ширум светот, производството на „Филето“ исто така ќе биде помалку енергетско интензивно и поодржливо и покрај неговиот високотехнолошки производствен процес, според Revo Foods со седиште во Виена.

Рево рече дека неговото 3Д-печатење користи некаде помеѓу 77 и 86 проценти помалку јаглерод диоксид и 95 проценти помалку слатка вода од сите конвенционални чекори потребни за дивиот улов лосос, од брод до брег до полица.

„Со пресвртницата на 3D печатење храна во индустриски размери, влегуваме во креативна револуција во храната“, рече извршниот директор на Revo Foods, Робин Симса во изјавата, „ера во која храната се прави токму според потребите на клиентите“.

 

Добар извор на посни протеини е, се разбира, често цитирана „потреба на клиентите“ за потрошувачите на лосос.

И, овде, веганскиот лосос на Revo може да се пофали со разумно високи 9,5 грама на 100 грама: помалку од нормалниот лосос, кој обично содржи околу 20 грама на 100 грама, но не и несуштински.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *