Диететичарите предупредуваат: Овие пет намирници МОРА да ги јадете истиот ден кога ги готвите или отворате за да не се разболите

Лесно е да се купи нешто од самопослуга и да се заборави по неколку дена. Сепак, експертите за безбедност на храна изјавија дека некои намирници може да почнат да се влошуваат по само еден или два дена – дури и ако се зготвени.

Д-р Трејси Бригман, регистриран диететичар и клинички вонреден професор на Одделот за нутриционистички науки на Универзитетот во Џорџија, изјави: „Повеќето остатоци безбедно ќе траат 3 или 4 дена ако се стават во фрижидер во рок од 2 часа и се спакуваат во херметички контејнер“.

Примери на бактериски, паразитски и вирусни инфекции предизвикани од храна се салмонела, токсоплазма, листерија и норовирус – како и Ешерихија коли.

Најчест е норовирус, кој зафаќа еден од 15 луѓе секоја година – иако сите инфекции може да доведат до сериозни болести, а некои може да бидат дури и фатални.

Еве пет изненадувачки намирници кои би можеле да ви нанесат сериозна штета доколку не ги јадете во рок од еден ден откако ќе ги земете од продавница или зготвите.

Тврдо варени јајца

Не ги лупете тврдо варените јајца ако сакате да траат подолго од 24 часа. Лушпите од јајцата делуваат како заштитна обвивка за заштита од бактерии. Откако ќе се отстрани тој слој, бактериите можат брзо да навлезат во порите на јајцето и да го контаминираат.

Се покажа дека листеријата ги напаѓа тврдо варените јајца кои биле излупени. Во 2019 година, ЦДЦ истражуваше појава на листерија поврзана со овие јајца што заболеа најмалку осум луѓе во пет држави.

Бактеријата предизвикува инфекција листериоза. Други вообичаени намирници со кои се поврзува се непастеризирано млеко, меки сирења, зеленчук и месни производи како сувомесното месо. Симптомите обично започнуваат една до четири недели по изложувањето и вклучуваат главоболка, конфузија, болки во мускулите и треска.

По варењето на јајцата се препорачува брзо да се изладат со ладна вода и потоа да се стават во фрижидер во рок од два часа.

Управата за храна и лекови (ФДА) предупредува „никогаш да не ги оставате варените јајца или јадењата со јајца надвор од фрижидер повеќе од два часа – или повеќе од еден час, а посебно кога е многу топло“.

Ако сè уште се во лушпа, тврдо варените јајца се безбедни околу една недела.

Мелено месо

Меленото месо трае само еден ден – максимум два – во фрижидер пред да почне да се влошува.

Д-р Бригман рече дека високото ниво на влага ја зголемува веројатноста за привлекување бактерии веднаш штом ќе се излади.

„Бактериите од површината на суровото, мелено месо и колбаси може да се мешаат во производот за време на процесот на мелење. Ова е причината зошто меленото месо мора да се готви до крај“, рече таа.

Покрај салмонелата, меленото месо е и жариште за Ешерихија коли. (Е.coli)

E.coli се бактерии кои обично се наоѓаат во цревата на животните како говеда, кози, овци и елени. Иако повеќето се безопасни, некои може да предизвикаат низа гастроинтестинални симптоми, вклучувајќи грчеви во стомакот, крвава дијареа и повраќање. Точните бројки варираат, но се проценува дека инфекциите со E. coli предизвикуваат околу 265.000 болести и 100 смртни случаи годишно.

 

Диња

Д-р Дарин Детвилер, експерт за безбедност на храна од Универзитетот Североистерн во Бостон и поранешен советник за безбедност на храната на FDA и USDA, изјави дека дињата никогаш не треба да се чува дополнителен ден во фрижидер бидејќи патогените како салмонела и листерија брзо растат.

„Дињата треба да се јаде веднаш штом ќе се исече. Никогаш не купувајте претходно исечена или преполовена диња“, рече тој.

Тоа е затоа што овошјето може да биде изложено на патогени од почвата, животните или водата, бидејќи тие се одгледуваат блиску до земјата. Надворешната страна на дињата има мрежеста површина на која микробите можат да се залепат.

„Проблемот е што ефикасното чистење на надворешноста на диња не е можно, а внатрешноста на овошјето е на совршена pH вредност за да се поддржи растот на бактериите“, рече д-р Детвилер.

Д-р Детвилер забележа дека симптомите на инфекција со салмонела може да вклучуваат дијареа, стомачни грчеви и треска во рок од 12 до 72 часа по јадење загадена храна. Сепак, некои луѓе немаат никакви симптоми. Салмонела заразува повеќе од 1,3 милиони луѓе секоја година, што доведува до 26.500 хоспитализирани и 420 смртни случаи годишно.

 

Сурово пилешко

Суровото пилешко може да се чува во фрижидер само еден до два дена пред да се расипе. Дури и откако ќе се зготви, се препорачува да се изеде по четири дена.

Живината е особено склона кон салмонела, бидејќи е помалку густа од црвеното месо како говедско месо, што им олеснува на бактериите да навлезат внатре. Расипаното пилешко има тенденција да добива сиво-зелена боја, а може да се појават мувлосани дамки, што укажува на бактерии. Има и лигава текстура.

Плакнењето на пилешкото нема да ги елиминира бактериите.

Тоби Амидор, диететичар и експерт за безбедност на храна во Њујорк, претходно изјави: „Иако луѓето мислат дека плакнењето на месото може да помогне да се ослободат од некои бактерии на месото, тоа всушност го зголемува ризикот од контаминирање на вашиот мијалник и маса, затоа што сè прска наоколу“.

Суровото пилешко може да остане во замрзнувач девет месеци.

 

Варен ориз

Иако трае со месеци на полица, варениот ориз има само околу еден ден во фрижидер пред да се расипе. Тоа е затоа што е склон кон бактериите кои формираат спори Bacillus cereus, кои обично се наоѓаат во сурова и необработена храна како компири, грашок, грав и одредени зачини.

Бактеријата е особено честа кај оризот или другите житарки што се чуваат на собна температура или во премногу топол фрижидер, иако може да се најде и во остатоците од оризот чуван на соодветна температура.

„Готвењето не ги убива спорите, па ако го оставите варениот ориз или тестенините на собна температура, спорите може брзо да се размножат и да произведат значителна количина токсин“, рече д-р Бригман.

Симптомите на болеста од Bacillus cereus вклучуваат повраќање, дијареа и стомачни грчеви. Постарите и имунокомпромитирани пациенти се најмногу изложени на ризик за инфекции со Bacillus cereus.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *