На здравје! Харвард вели дека пиењето алкохол е здраво за вашето срце… но, во колкави количини?
Експертите од Универзитетот Харвард ја разгледаа дебатата за тоа колку алкохолот може да има позитивно влијание врз здравјето на луѓето. Во една статија споделена на веб-страницата на престижниот универзитет, истражувачите велат дека алкохолот е „веројатно“ добар за здравјето на вашето срце – се додека се консумира умерено.
Тие укажаа на неколку големи студии кои покажаа дека пиењето еден до два пијалоци може да го намали ризикот од срцев удар и висок холестерол. Но, тие признаваат дека голем дел од истражувањето околу придобивките од алкохолот не ги разгледува долгорочните податоци. Дополнително, студиите покажаа дека пиењето може да го зголеми ризикот од до 60 болести.
Голем дел од резонирањето е сè уште нејасно, но експертите велат дека една главна теорија е дека алкохолот прави згрутчување на крвта и полесно патува до срцевите мускули, спречувајќи го срцето да работи премногу напорно.
Д-р Ентони Л Комароф, лекар од примарната здравствена заштита, рече: „Доказите за срцевата корист од умереното пиење доаѓаат од опсервационото истражување кое вклучува стотици илјади луѓе чии шеми на пиење и здравје внимателно се следат со децении“.
Пишувајќи во „Harvard Health Letter“, универзитетска публикација што објавува здравствени вести и препораки, тој додаде: „Со текот на времето, умерените алкохоличари имале помали стапки на коронарна артериска болест (вклучувајќи помалку срцеви удари) во споредба со двете од другите две групи.
Врз основа на овие докази, д-р Комароф напишал дека „умереното пиење може да понуди некои придобивки за здравјето на срцето“.
И покрај неговиот став, американските власти изјавија дека федералните упатства би можеле да го ограничат пиењето на само два пијалоци неделно, што е помалку од два на ден. Тие тврдеа дека ниту една количина не е добра за вас, додавајќи ја спорната дебата за потенцијалните придобивки.
Додека некои студии сугерираат дека пиењето два пијалоци дневно може да го намали ризикот од срцеви заболувања и дијабетес, некои здравствени власти предупредија дека ниту една количина на алкохол не е безбедна.
Некои студии сугерираат дека умереното пиење го зголемува ХДЛ (добриот) холестерол и го намалува ЛДЛ (лошиот) холестерол, што овозможува крвта полесно да се згрутчува. Пијалоците како црвеното вино можат да го намалат холестеролот бидејќи содржат полифеноли, антиоксиданси за кои е докажано дека ги елиминираат слободните радикали кои носат болести и ја штитат внатрешната обвивка на крвните садови.
Ова го намалува ризикот од срцев удар бидејќи овозможува крвта да тече до срцевите мускули. Ако артериите се блокирани, срцевиот мускул мора да работи понапорно, што може да доведе до срцев удар.
Една студија од 2022 година објавена во „The Lancet“ покажа дека возрасните над 40 години кои пиеле чаша вино или шише пиво дневно го намалуваат ризикот од срцеви заболувања и дијабетес тип 2. Научниците веруваат дека умерените количини на алкохол може да го зголемат нивото на добриот холестерол и антиоксиданси во крвта, што може да го зајакне здравјето на срцето.
Исто така, се смета дека го подобрува нивото на гликоза во крвта и го зголемува нивото на адипонектин – хормон кој ја подобрува чувствителноста на инсулин, заштитувајќи од дијабетес тип 2. Сепак, д-р Комароф предупреди дека многу студии кои сугерираат дека еден пијалок дневно може да ги одбрани проблемите со срцето, не ги следат испитаниците доволно долго за вистински да ги измерат потенцијалните придобивки.
„Неколку неодамнешни истражувања не пронајдоа јасен доказ дека луѓето кои пијат пијалок дневно имаат помали шанси да развијат срцеви заболувања отколку луѓето кои не пијат“, напиша тој.
„Овој нов доказ не ги негира минатите студии; едноставно мора да се мери со минатите студии“.
Иако Харвард изјави дека умереното пиење може да има придобивки, прекумерното пиење – повеќе од три пијалоци дневно – може да ги влоши.
Д-р Куб, директор на Националниот институт за злоупотреба на алкохол и алкохолизам (НИААА), рече дека нема „бенефиции“ од пиењето алкохол во однос на физичкото здравје.
Тој рече: „Повеќето од придобивките што луѓето ги припишуваат на алкохолот, сметаме дека тие навистина имаат повеќе врска со тоа што некој јаде, наместо со она што го пие. Значи, навистина има врска со медитеранската исхрана, социо-економскиот статус, што ве прави способни да си дозволите таков вид на диета и да направите своја свежа храна и така натаму.
„Имајќи го ова на ум, повеќето од придобивките некако исчезнуваат од здравствената страна“.
Во јануари, Светската здравствена организација (СЗО) предупреди дека ниту една количина на алкохол не е „безбедна“. Претходно оваа година, DailyMail.com разговараше со медицински експерти за ризиците и придобивките од умереното пиење.
Д-р Ден Малек, претседател на Одделот за здравствени науки на Универзитетот Брок во Канада, ги повика луѓето „да не се плашат од алкохолот“ поради тоа како тој промовира релаксација и социјализација.
Кога некој пие алкохол, тој поттикнува ослободување на допамин во мозокот – предизвикувајќи добри емоции – и помага да се потисне нервниот систем – што доведува до релаксација.
Сепак, д-р Карина Фереира-Боргес од Светската здравствена организација рече: „Не можеме да зборуваме за таканареченото безбедно ниво на употреба на алкохол“.
„Не е важно колку пиете – ризикот по здравјето на оној кој пие почнува од првата капка од кој било алкохолен пијалок. Единственото нешто што можеме да го кажеме со сигурност е дека колку повеќе пиете, толку е поштетно – или, со други зборови, колку помалку пиете, толку е побезбедно“.
Коментирај анонимно