„На мозокот му треба месо!“ Нутриционистка тврди дека веганите имаат поголеми шанси да станат депресивни или анксиозни, а причината за тоа е недоволниот внес на еден витамин
„Месото е од суштинско значење за спречување на депресија и анксиозност“, откри врвен експерт за исхрана и со тоа му испраќа удар на веганството.
Д-р Џорџија Еде, нутриционист и метаболички психијатар обучена на Харвард, ја проучува врската помеѓу она што го јадеме и нашето ментално и физичко здравје.
И покрај здравствениот ореол што веганските диети го даваат во последните неколку години, таа тврди дека откажувањето од месо може да биде штетно за менталното здравје.
„На мозокот му треба месо“, изјави таа за „KIRO News Radio“.
„Навикнати сме да слушаме дека месото е опасно за нашето целокупно здравје, вклучувајќи го и здравјето на нашиот мозок, а растенијата се навистина најдобриот начин за негување и заштита на нашиот мозок“.
Д-р Еде рече дека иако добивањето доволно протеини е грижа околу веганските диети, јадењето месо е повеќе од протеини.
„Всушност помалку се работи за протеините, а повеќе за сите други хранливи материи кои се во месото“, рече таа. „Можете да ги задоволите вашите потреби за протеини преку веганска и вегетаријанска исхрана доколку внимателно ја планирате“.
Протеините се составени од хемикалии наречени амино киселини, кои ги градат и поправаат мускулите и коските. Додека производите од животинско потекло како јајца, месо, сирење и грчки јогурт се богати со протеини, може да се најдат и во вегански опции како леќа и брокула.
„Но, многу други есенцијални хранливи материи се многу потешки, ако не и во некои случаи невозможно да се добијат од растенијата“, рече д-р Еде.
Таа истакна дека месото е „единствената храна што ги содржи сите хранливи материи што ни се потребни во неговата правилна форма и е исто така најбезбедна храна за нивото на шеќер во крвта и инсулинот“.
Овие хранливи материи вклучуваат витамин Б12, омега-3 масни киселини, цинк, холин, железо и јод.
Витаминот Б12, на пример, помага во формирањето на црвените крвни зрнца и ДНК богати со кислород. Сепак, тој исто така е поврзан со регулирање на серотонин што го зголемува расположението, а ниските нивоа на серотонин се поврзани со зголемен ризик од депресија и анксиозност.
Неколку студии сугерираат дека оние што јадат месо имаат подобро ментално здравје.
Систематски преглед на 18 студии од 2021 година ги спореди оние кои јадат и не јадат месо. Истражувањето опфатило 160.257 учесници на возраст од 11 до 96 години (од кои 53 проценти биле жени), вклучително и 149.559 што јадат месо и 8.584 што избегнувале месо.
Од нив, 11 студии покажаа дека диетите без месо се поврзани со полоши резултати за менталното здравје. Една од тие студии покажа дека вегетаријанците имаат 35,2 отсто шанси да развијат голема депресија, во споредба со 19,1 отсто за оние кои јадат месо. Дополнително, вегетаријанците имале 31,5 отсто шанси да развијат анксиозно растројство, во споредба со 18,4 отсто за оние кои јадат месо.
Една студија објавена во 2022 година анкетирала 14.000 Бразилци меѓу 35 и 74 години и открила дека оние кои следат веганска исхрана имаат двојно поголема веројатност да бидат депресивни – дури и ако имаат сличен внес на хранливи материи како месојадите.
И покрај тоа што со текот на годините добива здравствен ореол, новите истражувања сугерираат дека веганските диети може да имаат други трајни здравствени последици.
Еден извештај од 2023 година од Организацијата за храна и земјоделство на Обединетите нации (ФАО), на пример, разгледа повеќе од 500 студии и заклучи дека животинските извори на храна нудат „клучни извори на многу потребните хранливи материи“.
Агенцијата забележа дека овие макро и микро нутриенти тешко се наоѓаат „во потребниот квалитет и квантитет“ доколку се следи веганска исхрана. Дополнително, месото, јајцата и млекото се „особено витални“ за децата, младите и постарите лица, како и за бремените жени и доилките.
Еден труд од 2019 година, исто така, забележа дека недостатокот на витамин Б12, кој е почест кај веганите, може да го зголеми ризикот од мозочен удар. Тоа е затоа што неговото отсуство го инхибира клиренсот на протеините од крвотокот, што доведува до воспаление – што пак ја зголемува веројатноста за оштетување на крвните садови. Ова е клучен фактор на ризик за мозочен удар.
На возрасните им требаат околу 2,4 мг витамин Б12 дневно за да функционираат нормално, велат американските власти.
Tocno!
Коментирај анонимно