Научниците открија неверојатна практична употреба на талогот од кафе што може реши многу проблеми на градежниците

Можеме да произведуваме бетон кој е 30 проценти појак со преработка и додавање јагленисано талог од кафе во мешавината, открија истражувачите во Австралија.

Нивниот паметен рецепт може да реши повеќе проблеми во исто време.

 

Секоја година светот произведува неверојатни 10 милијарди килограми отпад од кафе на глобално ниво. Повеќето завршуваат на депонии.

„Отстранувањето на органскиот отпад претставува предизвик за животната средина бидејќи испушта големи количини на стакленички гасови, вклучувајќи метан и јаглерод диоксид, кои придонесуваат за климатските промени“, објасни инженерот Рајев Ројчанд од Универзитетот RMIT.

Со растечкиот градежен пазар на глобално ниво, има и постојано зголемена побарувачка за бетон со интензивни ресурси, што предизвикува уште еден сет на еколошки предизвици.

„Тековното вадење на природен песок низ светот – вообичаено земено од речните корита и брегови – за да се задоволат брзорастечките барања на градежната индустрија има големо влијание врз животната средина“, рече инженерот.

„Постојат критични и долготрајни предизвици во одржувањето на одржливо снабдување со песок поради ограничената природа на ресурсите и влијанијата врз животната средина од ископувањето на песок“.

Органските производи како талогот од кафе не можат да се додадат директно во бетонот бидејќи протекуваат хемикалии кои ја ослабуваат цврстината на градежниот материјал. Така, користејќи ниски нивоа на енергија, тимот го загревал отпадот од кафе на над 350 °C додека го лишувал од кислород.

Овој процес се нарекува пиролиза. Ги разградува органските молекули, што резултира со порозен јаглен богат со јаглерод наречен биокар, кој може да формира врски и со тоа да се вклучи во цементната матрица.

Ројчанд и неговите колеги, исто така, се обидоа да го пиролизираат талогот од кафе на 500°C, но добиените честички од биокардот не беа толку силни.

Истражувачите предупредија дека сè уште треба да ја проценат долгорочната издржливост на нивниот цементен производ. Тие сега работат на тестирање како функционира хибридниот кафе-цемент при циклуси на замрзнување/одмрзнување, апсорпција на вода, абразии и многу други стресни фактори.

Тимот исто така работи на создавање биокарти од други извори на органски отпад, вклучувајќи дрво, отпад од храна и земјоделски отпад.

„Нашето истражување е во раните фази, но овие возбудливи наоди нудат иновативен начин за значително намалување на количината на органски отпад што оди на депонија“, рече инженерот на RMIT Шенон Килмартин-Линч.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *