Мексикански штанд за тако стана првиот во светот што ја доби посакуваната ѕвезда на Мишелин: „Никогаш нема да ја откриеме тајната за нашето месо“
„Tacos El Califa de León“ од Мексико Сити доби Мишелин ѕвезда, што го прави единствениот штанд за тако во светот што ја добил посакуваната награда од францускиот водич за јадење.
Не правејќи голема врева за неверојатната чест, главниот готвач на малиот ресторан, Артуро Ривера Мартинез, во средата застана над својата скара и вареше месо за гладни клиенти како што тоа го прави веќе 20 години. Запрашан како се чувствува поради добивањето на Мишелин ѕвездата Ривера Мартинез рече „está chido … está padre“, што значи: „Во ред е, кул е“.
Иако претставниците на Мишелин дојдоа во средата да му ја подарат неговата заслужена бела готвачка јакна, тој не ја облече. Не од непочитување, туку едноставно затоа што неговата површина за готвење е мала и исклучително жешко.
„Тајната е во едноставноста на нашето тако. Има само тортилја, црвен или зелен сос, и тоа е тоа. Тоа и квалитетот на месото“, изјави Ривера Мартинез.
Алберто Муњоз, клиент веќе осум години, го кажа истото, истакнувајќи го квалитетот на месото што го користи штандот за тако. Сопственикот Марио Ернандез Алонсо, не е изненадувачки што нема да открие од каде го купува своето месо.
„Никогаш не сум бил разочаран. И сега ќе го препорачам со уште поголема причина, сега кога има ѕвезда“, изјави Муњоз.
Синот на Муњоз, Алан, кој чекаше тако од говедско месо заедно со неговиот татко, рече дека ова е „историски ден за мексиканската кујна и ние сме сведоци на тоа“. И за разлика од другите готвачи со ѕвезда на Мишелин, Ривера Мартинез рече дека „кока колата“ најдобро одговара со неговите такоси.
Цените на штандот за тако, сепак, се многу попристапни, со огромното тако кое чини скоро 5 долари. Клиентите велат дека такото таму е најдобро, а и најефтино.
„Ел Калифа де Леон“ постои од 1968 година и ги прави истите работи што го направија толку успешен од самиот почеток. Илјадници пати на ден, Ривера Мартинез зема свежо, тенко исечено говедско филе и го става на челичната скара од 680 степени. Потоа наронува малку сол врз месото и стиска половина лимета одозгора пред да зграби меко парче свежо тесто за тортилја за да се загрее на скара.
Помалку од една минута подоцна – тој не сподели точно колку долго бидејќи „тоа е тајна“ – го превртува говедското месо, ја превртува тортиљата и ја составува на чинијата за муштеријата што чека. Овој испробан и вистинит процес што му донесе на „Ел Калифа де Леон“ ѕвезда на Мишелин е симбол за тоа како нивниот отпор кон промените бил корисен.
И понатаму, Ернандез Алонсо рече дека ќе продолжи да го прави она што функционира.
Потенцијален начин за проширување на штандот дојде по пандемијата на коронавирус, бидејќи законодавците им дозволија на рестораните во Мексико Сити да отворат места за седење со настрешница на улица. Но, Ел Калифа де Леон нема ни тротоар на кој клиентите можат да јадат поради сите улични продавачи.
Коментирај анонимно