Здравствен тренер открива како една шолја топло ЧОКОЛАДО може да биде клучот за вашето слабеење ова лето!
Здравствен тренер откри неочекувано помагало за слабеење – и тоа е добра вест за чокохоличарите.
Стив Бенет, авторот на „Fiber First“, изјави дека пиењето шолја топло чоколадо може да им помогне на оние кои се на диета да намалат некој килограм. Како и да е, според авторот и тренерот за здравје, оние што се надеваат дека ќе ослабат треба да користат домашен рецепт. Тој вели дека правењето на пијалокот со незасладено какао во прав може да ви помогне да се чувствувате помалку гладни со зголемување на внесот на влакна.
Се верува дека многу луѓе не ја консумираат препорачаната количина на влакна дневно. Сепак, важно е да го направите тоа бидејќи не само што помага да имате редовна столица, туку и полесно варење на храната. Како резултат на тоа, ве одржува сити подолго време и може да ви помогне да престанете да копнеете за грицки – што често може да биде главниот виновник зад зголемувањето на телесната тежина.
Стив изјави: „Имањето повеќе влакна во вашата исхрана ве тера да јадете помалку и да се чувствувате посити подолго време. Какаото во прав, кое треба да биде главната состојка во топлото чоколадо, е богато со влакна. Проблемот со верзиите купени од продавница е дека имаат премногу шеќер и емулгатори. Но, можете да имате едноставна здрава верзија која има исто толку добар вкус“.
Тој додаде дека повеќето диети се засноваат на тоа да мора да се откажете од работите што ги сакате, а луѓето не сакаат да го прават тоа.
Рецептот на Стив за топло чоколадо содржи 200 мл топло млеко, со две наполнети лажици обично какао во прав и две лажички засладувач од стевиа.
Влакната не само што се корисни за губење на тежината, туку имаат и други здравствени придобивки, со една студија од 2015 година која сугерира дека луѓето кои јадат диета богата со влакна имаат помала веројатност да умрат од која било причина. Авторите зад студијата, која опфати 1.000.000 луѓе, рекоа дека влакната имаат потенцијал да го намалат ризикот од хронични болести, вклучувајќи срцеви заболувања, мозочен удар, дијабетес и неколку видови на рак.
Луѓето треба да се охрабруваат да го зголемат внесот на диетални влакна „за потенцијално да го намалат ризикот од прерана смрт“, велат тие.
Јанг Јанг, од Шангајскиот институт за рак во Кина, и неговите колеги пишуваат во Американскиот весник за епидемиологија. Тие собраа податоци од 17 претходни студии кои следеа 982.411 мажи и жени, главно во Европа и САД, и забележаа околу 67.000 смртни случаи.
Тимот на Јанг ги подели учесниците во пет групи врз основа на нивниот дневен внес на влакна. Оние кои се на првото петто место, кои јаделе најголемо количество растителни влакна дневно, имале 16 отсто помали шанси да умрат од оние на дното, петти, кои консумирале најмалку влакна. Покрај тоа, осум студии покажаа пад на ризикот од 10 проценти за која било причина за смрт со секое зголемување од 10 грама дневно во внесот на растителни влакна.
Според упатствата, возрасните треба да консумираат околу 30 гр. влакна дневно, но повеќето јадат само околу 20 гр.
Овие резултати од студијата се „многу во согласност со претходно објавените мета-анализи за врската помеѓу диеталните влакна и ризикот од големи хронични болести како што се кардиоваскуларни болести и рак“, изјави Барли во е-пошта за „Reuters Health“.
„Не е тешко да се консумираат дополнителни 10 грама влакна дневно, рече Барли. „Ова може да дојде од две порции храна од цели зрна, како што се житарките за појадок и две порции овошје или зеленчук, на пример“.
Таа, сепак, предупреди дека тековната студија не докажува дека јадењето повеќе влакна е причината поради која некои учесници живееле подолго. Нивниот намален ризик од смрт може да се должи на некоја друга заедничка карактеристика, како што е севкупниот поздрав начин на живот, или можеби некоја друга особина на храната богата со влакна, која воопшто има тенденција да биде хранлива.
Коментирај анонимно