Дали би сакале да го видите менито на иднината? Сликите од вештачката интелигенција откриваат како би можеле да изгледаат оброците за 30 години, па затоа уживајте во јадењето додека можете

Ултра-реалистичните слики создадени од вештачката интелигенција покажуваат како би можела да изгледа вашата вечера за 30 години додека сме принудени да јадеме „одржливо“. И се што можеме да кажеме да ви кажеме е јадете и уживајте во јадењето додека можете!

Експертите ја користеа алатката за вештачка интелигенција Midjourney за да создадат мени за 2054 година, со јадења како салата од штурци и шницли од лабораторија.

Има дури и зелени шпагети и „месни“ топки направени од водно растение, кои изгледаат како да се од друга галаксија.

 

 

Овие необични јадења би можеле да ги заменат омилените семејни јадења како печењето во недела или рибата и помфритот, веруваат научниците.

Имаат пониски јаглеродни отпечатоци од овие класици, така што би можеле да помогнат во борбата против климатските промени – но дали би ги јаделе?

Сликите се создадени од експерти на FixOurFood, предводени од Универзитетот во Јорк и британскиот трговец на мало Co-op.

„Последните 30 години видовме научни скокови во поодржливи производи кои на повеќето не можеа да се замислат во 1994 година“, рече Боб Доерти, директор на FixOurFood.

„Од месо одгледувано во лабораторија до вертикално земјоделство, иднината на храната ќе го револуционизира начинот на кој јадеме“.

Дали ќе се револуционизира или ќе биде наметната со пропаганда која очигледно веќе почнува? Па не размислувајте за тоа на празен стомак и погледнете подолу што ќе имате во фрижидерот за 30 години.

Инсекти

Бидејќи црвеното месо и млечните производи предизвикуваат многу емисии на стакленички гасови, експертите мислат дека инсектите ќе бидат добра алтернатива.

Штурците, црвите и мравките се еколошки, бидејќи им требаат помалку природни ресурси од добитокот и исто така се здрава алтернатива за месо.

Тие се нарекуваат суперхрана бидејќи се полни со протеини, хранливи материи, калиум, магнезиум и три пати повеќе омега-3 масни киселини од лососот.

Покрај штурците, експертите на FixOurFood сугерираат дека ќе јадеме скакулци, па дури и термити.

Во САД, некои ресторани веќе служат цикади, бучниот инсект што се наоѓа низ јужните држави.

„До 2054 година, луѓето ќе имаат јадливи инсекти на нивната чинија за вечера и и наместо интегрални житарки ќе јадеме штурци“, рече Доерти.

 

Месо одгледано во лабораторија

Месото одгледано во лабораторија сè уште се соочува со правни проблеми, но до 2054 година тимот смета дека ќе биде достапно за купување. Исто така познат како „култивирано“ месо, овој метод нуди алтернатива на вистинското животинско месо додека има сличен вкус.

Користи примерок од клетки од живо животно, одгледувано во лабораторија за да создаде месо користејќи помалку ресурси и простор.

Иако месото одгледано во лабораторија сè уште не е во продавниците, научниците се меѓу оние кои работат на негово комерцијализирање.

Месото од лабораторија може да се направи дури и во форма на плескавица или стек со помош на 3D печатач за храна.

Некои експерти мислат дека 3D печатачите за храна наскоро ќе бидат вообичаена опрема за кујна како што се тостери и микробранови печки.

 

Водни растенија

Иако овошјето и зеленчукот имаат помали емисии од месото, тимот е загрижен дека климатските промени ќе ги направат популарните опции како авокадото помалку достапни.

Тие очекуваат необични растенија да бидат алтернативи, вклучувајќи ја и водната папрат азола.

Азолата може да фати јаглерод диоксид, стакленички гас, од воздухот и може да биде поотпорна на климата од вообичаениот зеленчук.

Има „остра текстура“ и „земен вкус кој потсетува на шума“ според Project Regeneration.

Азолата, исто така, може да се испечати 3Д во познати форми, од шпагети и топчиња од месо до хамбургери, или да се направи супа, покажуваат сликите со вештачка интелигенција.

 

Сликите со вештачка интелигенција се дел од новиот извештај на Co-op за „промена на ставовите за етиката и одржливоста на храната“ во последните 30 години.

Тие тврдат дека 72 отсто од потрошувачите сега се повеќе загрижени за етичката и одржлива храна, што е повеќе од 54 отсто во 1994 година. Во следните 30 години оваа бројка се очекува да се зголеми.

„Co-op е посветена на инспирација на здрава, одржлива исхрана. Како што продолжува глобалната климатска криза, потрошувачите се повеќе заинтересирани за преземање акција“ – се вели во извештајот.

 

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *