Што навистина се случува со нашето тело ако јадеме чоколадо секој ден

Дали помислата на чоколадо ви носи насмевка на лицето? Да, и нас.

Многумина од нас го сакаат толку многу, што би го јаделе секој ден ако може. Но, што навистина се случува со нашите тела ако секој ден јадеме чоколадо?

Максин Јеунг, регистриран диететичар ги споделува ефектите оd јадењето чоколадо секој ден – позитивни и негативни.

 

1. Може да ви даде енергија или да ве нервира

Внесот на чоколадо може да биде совршен избор кога се чувствувате без енергија. Можете да му се заблагодарите на кофеинот за тоа, вели Јеунг. Млекото и темното чоколадо содржат стимуланс. „Типично, колку е потемна чоколадата, толку повеќе кофеин има по порција“.

„Плус, чоколадото е добар извор на јаглени хидрати, што е првиот извор на гориво за вашето тело“, вели Јеунг. А основното гориво ви ја дава таа енергија за станување и одење.

Додека некои уживаат во скромен енергетски поттик од грицкањето на чоколадо, други може да се чувствуваат малку нервозни ако се чувствителни на кофеин, вели Јеунг. Дури и мали дози на кофеин може да предизвикаат немир и проблеми со спиењето кај луѓето со чувствителност на кофеин. Сепак, за повеќето возрасни, 400 милиграми кофеин на ден се сметаат за безбедни.

„Темното чоколадо има од 12 до 25 милиграми кофеин по унца во споредба со шолја црно кафе од 8 унца, кое обично има околу 95 милиграми“.

Што е со белото чоколадо?

„Белото чоколадо нема никаков кофеин бидејќи е направено само од путер од какао, а не од цврсти материи од какао“, вели Јеунг.

2. Тоа е поврзано со здравјето на срцето

Чоколадото може да биде добро за здравјето на вашето срце. Навистина, моќните растителни соединенија наречени флавоноиди кои се наоѓаат во какаото може да помогнат во намалувањето на „лошиот“ холестерол, да го подобрат протокот на крв и да ја намалат отпорноста на инсулин (што е поврзано со срцеви заболувања и дијабетес тип 2).

Уште повеќе, „некои студии покажуваат дека умереното количество чоколадо може да го намали крвниот притисок, ризикот од мозочен удар и липидите“, вели Јеунг.

За здрава личност, јадењето чоколадо во умерени количини е клучно. И разновидноста на чоколадо што ќе ја изберете е исто така од витално значење. „Темното чоколадо има тенденција да има помалку шеќер и маснотии од млечните и белите чоколади“, вели Јеунг. Плус, тоа е солиден извор на флавоноли, кои имаат антиинфламаторни и антиоксидантни ефекти, додава таа.

 

 

3. Може да го поддржи здравјето на мозокот

Вашата чоколада може да се пофали и со некои придобивки за вашиот мозок. „Некои истражувања покажуваат дека флаванолите во чоколадото може да бидат поврзани со подобрена меморија и подобро време на реакција“, вели Јеунг.

Всушност, една мала студија за хранливи материи од ноември 2019 година го поврзува јадењето 24 грама (околу 1 унца или 1 квадрат) темно чоколадо секој ден во текот на еден месец со зголемени когнитивни функции и перформанси. И овие позитивни ефекти траеле три недели откако учесниците престанале да јадат чоколадо секојдневно.

Ова својство за заштита на мозокот може делумно да се должи на способноста на флавоноидите да го промовираат протокот на крв во делови од мозокот поврзани со меморијата и размислувањето.

Сепак, многу студии кои покажуваат значително подобрување во когнитивните перформанси обично вклучуваат екстремно висок внес на флавоноиди – над 400 милиграми на ден или еквивалент на осум реда темно чоколадо – според Harvard Health Publishing.

Иако е примамливо јадењето на осум реда чоколадо, тоа сепак нема да му помогне на вашето здравје на долг рок. Наместо тоа, може да размислите за концентриран додаток на какао (кој може да содржи дури 250 милиграми флавоноиди) за сите придобивки поврзани со мозокот. Или пак држете се до темното чоколадо – 70 до 85 проценти содржина на какао или повеќе – кое има најголема количина на флавоноиди.

4. Тоа е поврзано и со зголемен лош холестерол

Додека флавоноидите на какаото може да се поврзани со намалување на холестеролот, одредени видови чоколадо – особено кога се консумираат прекумерно – може да доведат до зголемување на нивото на лошиот холестеролот.

Чоколадото, особено млечното и белото чоколадо, содржат заситени масти од какао путер (природната маст на зрното какао), вели Јеунг. На пример, белото чоколадо се состои од најмалку 20 проценти од какао путер и до 55 проценти од шеќер.

Проблемот е што внесот на заситени масти е поврзан со пораст на лошиот холестерол, вели Јеунг.

Додека дел од заситените масти на какао путерот потекнуваат од стеаринска киселина, која се чини дека не го зголемува лошиот холестерол, сепак е паметна идеја да се јаде млечно чоколадо и бело чоколадо во ограничени количини.

 

5. Може да придонесе за зголемување на телесната тежина

„Како и секоја храна, чоколадото има калории. А кога се внесуваат вишок калории, тоа може да доведе до зголемување на телесната тежина “, вели Јеунг.

Кога станува збор за качувањето килограми, она што го прави чоколадото особено проблематично е содржината на шеќер. Храната која предизвикува скокови на шеќер во крвта и инсулин (како слатки чоколадни сорти) може да доведе до желба за глад и прејадување. Со текот на времето, оваа шема може да го зголеми ризикот од зголемување на телесната тежина, како и ризикот од дијабетес и срцеви заболувања.

Но, повторно, умереноста е важна. „Јадењето малку чоколадо секој ден заедно со целокупната урамнотежена и разновидна исхрана нема нужно да придонесе за зголемување на телесната тежина“, вели Јеунг. Тоа е особено точно ако јадете темно чоколадо, кое има помалку шеќер и масти од млечните и белите чоколади.

6. Може да предизвика стомачни проблеми

Забележувате какви било негативни гастроинтестинални ефекти кога јадете чоколадо?

„Во зависност од видот на чоколадото, може да содржи повеќе млечни производи и додадени шеќери“, вели Јеунг. И ова може да предизвика стомачни проблеми – предизвикувајќи гастроинтестинални проблеми како дијареа, надуеност, болки во стомакот и гасови – особено ако имате нетолеранција на лактоза или чувствителност на шеќер.

„Дополнително, ако јадете многу чоколадо и сте чувствителни на кофеин, кофеинот може да предизвика и течна столица“, додава Јеунг. Тоа е затоа што кофеинот ги стимулира контракциите во вашиот гастроинтестинален тракт и го поттикнува производството на стомачна киселина.

7. Тоа е поврзано со подобро расположение

„Повеќе студии покажуваат дека јадењето чоколадо може да помогне да се подобри расположението и да го намали стресот“, вели Јеунг.

Едно такво истражување, систематски преглед во октомври 2013 година во Nutrition Reviews, забележа дека слатката закуска може да подобри нечие расположение, па дури и да помогне да се смени лошото расположение. Но, истражувачите забележаа дека врската помеѓу чоколадото и расположението сè уште е нејасна. Со други зборови, нема доволно докази за да се знае дали возбудливите ефекти едноставно се однесуваат на пријатно сетилно искуство од јадењето чоколадо или неговите посебни фармаколошки атрибути.

Но, имајте на ум: „Диетите со додадени шеќери се поврзани со депресија и анксиозност“, вели Јеунг. Ова значи дека можеби ќе сакате да се свртите кон опциите за темно чоколадо со помалку шеќер, додава таа.

 

8. Може да придонесе за создавање камења во бубрезите

„Ако сте склони кон камења во бубрезите, можеби ќе сакате да избегнувате секојдневно да јадете чоколадо“, вели Јеунг. Тоа е затоа што чоколадото е богато со оксалати, природна супстанција која се наоѓа во многу видови храна, вели таа.

Камењата во бубрезите добиваат форма кога има висока концентрација на одредени хемикалии во урината, како што се оксалати. Кога тоа ќе се случи, се формираат кристали, кои можат да се развијат во камења кои минуваат низ уринарниот тракт. Но, ако каменот се заглави и го ограничи протокот на урина, тоа може да доведе до многу болка.

Иако не треба целосно да се откажете од чоколадото, ограничувањето да јадете само во специјални пригоди е веројатно сигурна идеја доколку сте склони кон камења во бубрезите.

9. Може да предизвика мигрена

Верувале или не, чоколадото може да биде извор на вашата силна главоболка. Да, „чоколадото е вообичаен предизвикувач за мигрена“, вели Јеунг.

Еве зошто: Чоколадото содржи кофеин и бета-фенилетиламин. И двата стимуланси можат да „влијаат на начинот на кој функционира нервниот систем и да предизвикаат стеснување на крвните садови, што на крајот ќе доведе до мигрена“, вели Јеунг.

„Дополнително, многу чоколади имаат многу додаден шеќер, што може да доведе до шеќер во крвта и хормонални флуктуации кои исто така влијаат на крвните садови“, додава таа.

Но, сепак уште не е научно докажано дека предизикува главоболки. Покрај тоа, некои истражувања дури покажуваат дека чоколадото може да делува како превентива за главоболки кај одредени луѓе, вели Јеунг.

Најдобрата стратегија е да внимавате на вашето тело: ако приметите дека чоколадото е еден од вашите предизвикувачи на мигрена, избегнувајте го, вели Јеунг.

10. Може да ја влоши вашата кожа

Храната со висока содржина на шеќер (како млекото и белото чоколадо) може да ги влоши акните.

Еве како: Храната богата со шеќер предизвикува скокови во шеќерот во крвта, што може да иницира воспалителен одговор и да го зголеми производството на себум.

Но, дури и сортите со низок шеќер како темното чоколадо може да ја влошат вашата кожа. Тоа е она што го покажа малото истражување од мај 2016 година во Меѓународниот весник за дерматологија. 25 луѓе склони на акни јаделе 25 грама (околу 1 унца) 99 отсто темно чоколадо секој ден во текот на еден месец. По четири недели, истражувачите забележале статистички значајно зголемување на бројот на комедони (митесери) и воспалителни папули (мозолчиња).

Но, шеќерот не е единствената компонента во чоколадото што може да ги влоши акните. Кравјото млеко, кое може да биде главна состојка во одредени видови чоколади, како што е млечното чоколадо, е исто така поврзано со појава на акни, според AAD.

  • Искуство: напиша:

    Практикувајте САМО ЦРНО чоколадо.

  • Коментирај анонимно

    Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *