Откако ќе го пробате овој мексикански рецепт со пченка, никогаш нема да сакате да престанете да го правите – запознајте се со нивото височество „Елоти“

Јадењето пченка секое лето е едно од најубавите спомени од детството. Иако задоволството од јадење пченка е секогаш тука, елотите се одличен начин да ја претворите вашата летна закуска во голем настан.

 

 

 

Елотите се мексиканско јадење подготвено со едноставни состојки кои имаат големо влијание врз вкусот на класот. Пченката можете да ја испечете на скара, да ја варите на пареа или да ја сварите обично, тоа навистина зависи од вашата желба.

Како да направите елоти?

Гответе ја пченката колку што сакате во кој било стил што го сакате. Откако ќе биде готова, ставете ја на решетка да се излади. Ова исто така ќе ѝ даде шанса да се исуши ако сте користеле водена метода на готвење. Исцедете сок од лимета во сад и додадете малку мајонез. Користете четка за да ги измешате заедно и да го намачкате сосот по пченката. Не ви треба премногу мајонез, туку доволно за да изградите леплив слој за кашкавалот. Потоа извалкајте ја пченката врз изренданиот кашкавал.

 

 

Толку е едноставно – елотите се завршени. Можете да ставите малку чили во прав, сол или сецкан магдонос доколку сакате. Ако живеете во домаќинство кое не сака мајонез, обидете се да користите обичен јогурт или павлака.
Елотите најдобро се јадат топли и во моментот кога ќе се подготват. Исто така добро одговараат со месо или салата.

Состојки:

4 пченка

1 лажица свеж сок од лимета

¼ шолја мајонез

½ чаша кашкавал

Гарнири: сол, сецкан магдонос, чили во прав, дополнителни парчиња лимета

 

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *