Однесете го готвењето на следно ниво: Зошто во меленото месо треба да се додава сода бикарбона?
Естетски гледано, меленото месо не е најубавото од животинските протеини. Но, готвењето ги трансформира розовите, „нечисти“ работи во вкусни.
Ова може да се ублажи со тоа што ќе му дозволите на месото убаво да се пржи пред да се распарчи на мали парчиња, но дури и тоа не помага да се намали загубата на влага што обично се гледа при готвењето.
За среќа, постои мала корисна хемикалија која ги решава и двете овие прашања. Се нарекува „натриум бикарбонат“, но на повеќето им е позната како „сода бикарбона“, а додавањето во меленото месо помага да се задржи текстурата, а исто така и да се забрза процесот на пржење.
Ова не е „нов“ хак или неодамнешно откритие.
Посипете околу една третина лажичка сода бикарбона врз месото, промешајте го и оставете го да отстои 15 минути, а потоа го згответе го во тава на средно-силен оган.
Зошто ова функционира? Сода бикарбоната ја зголемува pH вредноста на месото, спречувајќи ги протеините да се врзат прекумерно (и на тој начин да ја исцедат водата); ова го задржува сето тоа убаво и нежно, и го спречува формирањето на течност. Колку е посува вашата тава, толку побрзо вашата храна ќе зарумени.
Можете да додадете сода бикарбона и на парчиња месо. Во однос на соодносот, се препорачува 1/4 лажичка за секои 350 грама мелено месо.
Коментирај анонимно