Откриен е најдобриот начин за подгревање ладен помфрит – потребно е само да ја имате оваа една „алатка“ во вашата кујна
„Не би било фер да се каже дека купив фритеза едноставно за да подгревам помфрит, но би било неискрено да тврдам дека мојата желба да подгревам помфрит нема никаква врска со купувањето. Пред неколку години, „кога бевме млади и воздухот беше сладок“, напишав блог во кој тврдев дека за тажните, ладни помфритчиња постои првокласен начин за повторно загревање.
Речиси веднаш почнаа да се појавуваат коментари. „Фритезата е единствената алатка што треба да ја користите за подгревање помфрит, а вие сте идиот што сугерирате поинаку“.

Како да го загреете ладниот помфрит во „AirFryer“
Покрај загревањето на целосно ладниот помфрит, ова е одличен начин да го оживеете помфритот за носење кој можеби предолго седел во хартиена кеса или пластичен сад. Само 5 до 10 минути во „AirFryer“ го враќаат помрфитот во живот.
Остатокот од помфритот е влажен поради влагата, а фритезата на воздух се грижи за тие глупости накратко. Штом ќе го испржите и ќе почне да се лади, водата во меките скробни гранули се движи кон кората, правејќи ја внатрешноста зрнеста, а надворешноста кашеста.

Воздушното пржење не може да ги рехидрира тие скробни гранули, но секако ја оживува влажната надворешност на пржењето. Топлиот, циркулирачки воздух ја исфрла влагата и ја исфрла секоја „заспана“ маст, повторно правејќи ја кората крцкава. И иако внатрешноста не е толку нежна и мека како што е кога првпат ќе ги извадите од тава, прилично е во ред.
Исто така, не ја преполнувајте тавата. Ставете го помфритот во еден слој и обидете се да избегнете многу преклопување помеѓу компирчињата. Ова ќе спречи „заглавување“ на пареата и ќе им овозможи на вашите компирчиња побрзо оживување. Ако имате многу помфрит за подгревање, можеби е најдобро да го правите тоа во серии.
Попрскајте ги со масло. За да добиете кора, на помфритот малку попрскајте му неутрално масло за јадење. Свежиот слој на маснотии многу поефикасно ја спроведува топлината од фритезата за воздух.
Проверете ги на средината на готвењето. Времето на пржење на воздух ќе варира во зависност од дебелината на прженото компирче, па затоа е важно да ги проверувате еднаш или двапати.

Коментирај анонимно