Ново истражување за шеќерот кое треба да го прочитаат сите оние кои си сакаат благо

Истражувачите откриле дека прекумерното консумирање шеќер може значително да го забрза процесот на стареење на клетките. Една нова студија објавена во JAMA Network Open открива точно како слатките влијаат на нашиот телесен часовник, дури и ако инаку јадеме здрава исхрана.

 

Студијата на 342 средовечни жени покажа дека оние кои консумираат големи количини шеќер имаат „постари“ клетки. Потрошувачката на шеќер може да биде занемарен фактор зошто некои луѓе стареат побрзо од нивните врсници, заклучија експертите.

Нутриционистката Барбара Лараја од Универзитетот во Калифорнија, Беркли, објасни дека исфрлањето на само 10 грама додаден шеќер дневно може да биде еквивалентно на „поставување на телесниот часовник за 2,4 месеци“ доколку се држите до него долго време.

Епигенетските промени кои се акумулираат во нашата ДНК играат клучна улога во процесот на стареење. Овие промени делуваат како хемиски брави, деактивирајќи ги гените и менувајќи го начинот на изразување на генетскиот код на организмот. Епигенетскиот часовник е збир на такви промени кои им овозможуваат на научниците да ја одредат вистинската биолошка возраст на една личност и да откријат оштетување или стрес на кои клетките биле изложени.

Познато е дека исхраната, начинот на живот, генетиката и болеста влијаат на тоа колку брзо отчукува овој биолошки часовник. Сепак, оваа студија е прва која се фокусира на улогата на шеќерот во овој процес. Наодите покажаа дека додадениот шеќер може да ги промени епигенетските прекинувачи поврзани со стареењето побрзо отколку што поздравата храна може да ги исклучи.

Оваа разлика беше особено забележлива кај учесниците кои следеа диети богати со витамини, минерали и антиоксиданси. На пример, жените кои следат медитеранска исхрана имале најбавно епигенетско отчукување на часовникот. Сепак, дури и во нивниот случај, со висок внес на шеќер, клетките изгледаа постари.

Американското здружение за срце препорачува ограничување на внесот на додаден шеќер на 25 грама дневно за жени и 36 грама за мажи. Но, просечниот учесник во студијата консумирал повеќе од 60 грама шеќер дневно, а некои повеќе од 300 грама.

Важно е да се напомене дека студијата се заснова на податоци за исхраната собрани во текот на три дена и еден примерок од плунка. Елиса Епел од Универзитетот во Калифорнија, Сан Франциско, нагласи дека се потребни дополнителни истражувања за да се извлечат дефинитивни заклучоци. Меѓутоа, сега е јасно дека високите нивоа на додадени шеќери го забрзуваат епигенетското стареење, што ја ограничува здравата долговечност.

Овој нов поглед на ефектите на шеќерот врз нашите тела ја нагласува потребата да ги преиспитаме нашите навики во исхраната. Ако намалувањето на дополнителните грама шеќер може да го забави клеточното стареење и да го продолжи животот, тогаш можеби е време да почнеме да размислуваме за тоа што ставаме во нашите чинии.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *