Совршено летно мезе: Ќофтиња од домати – специјалитет со фета и домати кој ќе се топи во вашата уста
Овие се неверојатно вкусни, разноврсни и евтини и прават совршено летно мезе. Послужете со свежо исцеден лимон, зазики или обичен грчки јогурт зачинет со сиров мелен лук и сок од лимон по вкус.
Има толку многу одлични начини да уживаме во свежи, слатки летни домати, а овие пржени во грчки стил би можеле да бидат вашите омилени.

Состојки
2 чаши исечени на коцки свежи домати
½ чаша рендани тиквички
⅓ чаша исечен зелен кромид
2 лажички сол, или по вкус
1 лажичка бел шеќер
½ лажичка свежо мелен црн пипер
¼ лажичка суво оригано
¼ чаша сецкан свеж магдонос
2 лажици сечкано свежо нане
2 лажици сечкан свеж босилек
85 грама фета сирење, распарчено
¾ шолја универзално брашно, или повеќе по потреба
¾ лажичка прашок за пециво
растително масло за пржење
Подготовка
Чекор 1
Соберете ги сите состојки.

Чекор 2
Во сад измешајте ги доматите, тиквичките, зелениот кромид, солта, шеќерот, црниот пипер и ориганото за да се соединат. Оставете да отстои 15 минути за шеќерот и солта да ги извлечат течностите од зеленчукот.

Черкор 3
Измешајте ја смесата од домати; додадете магдонос, нане и босилек. Изронете го фета сирењето. Додадете брашно и прашок за пециво; се меша со лажица додека не се соедини. Тестото треба да биде релативно лабаво, но ќе ја задржи формата на лажица. Ако е премногу лабаво, додадете повеќе брашно; ако е премногу суво, додадете малку вода додека не се постигне саканата конзистентност. Завиткајте го садот во пластична фолија и оставете го да се олади во фрижидер најмалку 30 минути.

Чекор 4
Загрејте 2,5 cm растително масло во тава за пржење на средно-висока топлина до 175 степени

Чекор 5
Ставајте од смесат со лажици за да се пржи; намалете ја топлината на средно. Пржете додека не порумени, 2 до 3 минути по страна.

Чекор 6
Превртете уште еднаш и пржете дополнителни 30 секунди, по желба.

Чекор 7
Послужете топло или на собна температура.

Забелешки на готвачот:
Можете да користите секаков вид кромид што сакате. Кон ова можете да додадете и свежо сечкан копар ако сакате.
Тестото може да се лади подолго, до цела ноќ, но ако смесата е премногу сочна по седење, можеби ќе треба повеќе брашно.

Коментирај анонимно