Како да направите растурени палачинки – вкусен доручек кој стана интернет сензација ова лето
Ако сакате да го надградите едно од најтрадиционалните јадења за појадок според Интернетот запознајте ја најновата интернет сензација: растурени палачинки.
Оваа најнова лудост со храна сигурно звучи интересно, но ако се прашувате што подразбира, еве што треба да знаете за тоа што се растурените палачинки, како да ги направите и зошто би сакале да ги пробате.

Растурени палачинки се токму како што звучат. Тие се палачинки кои се измешани пред целосно да се формираат и излегуваат во парчиња со големина на залак наместо рамна, тркалезна форма како традиционалните палачинки. Тие се лесни за правење, особено на големо, и може да се надополнат со речиси сè што сакате.
Луѓето кои ги пробале велат дека не треба да се пропуштат и дека се убава вкусна промена од класичните палачинки.
Како да ги направите
За да ги направите овие палачинки, сè што треба да направите е да го стопите путерот на тава за пржење и потоа истурете го тестото. Гответе неколку минути, а потоа изматете со шпатула како што правите со вашите јајца. Нема потреба од совршени кругови овде! Рецептот е после видеото 👇
Состојки:
-50 грама обично брашно
-100мл лесно/обезмастено млеко
-1 јајце
-1 лажиче путер
Прелив:
-1 лажиче шеќер
-сок од лимон
-100гр 0% грчки јогурт без маснотии
– Јагоди
Подготовка:
1. Изматете ги брашното, млекото и јајцето додека не се изедначи.
2. Додадете путер во тава на средна температура и стопете. Истурете го тестото и оставете го да се готви 2 минути.
3. Додека средината е уште влажна и течна, почнете да го мешате тестото и да се распадне. Продолжете да го правите тоа додека не се измеша. Оставете го да се пржи околу 5 минути додека не порумени и не стане малку крцкаво.
4. Префрлете се во сад. Прелијте со шеќер, сок од лимон, јогурт и јагоди (или прелив по избор).
Зошто луѓето ги обожаваат?
Растурените палачинки се многу лесни за правење и се соединуваат брзо, што е одлично за секој што сака да ужива во обилен појадок без многу време за тоа.
Сепак внимавајте, додатоците е најубаво да ги ставите врз палачинките во чинијата, бидејќи ако ги ставите додека ги готвите може да ги направат палачинките кашести.
Најубедливата причина за правење палачинки на овој начин? Го ублажува притисокот за да се постигне совршено превртување. Но, ако не ви се допаѓа идејата секогаш може да си направите растурена сарма 🙂

Коментирај анонимно