Банана леб – десерт кој ќе стане ваше омилено „мезе“ за со кафето
Банана лебот стана познат во последните години и има многу верзии. Речиси секогаш ни се наоѓаат банани дома, а понекогаш и скапуваат па мораме да ги фрлиме. Но, сега дури и бананите што се презреани и не се за јадење можете да ги искористите со овој рецепт.

Состојки кои ви се потребни:
- 3 зрели банани
- 1 јајце
- 50мл масло
- прстофат сол
- 180 грама брашно
- 100 грама шеќер
- 1 лажиќка прашок за печиво
- 1 лажица какао
- 50грама сецкани ореви

Подготовка
Во блендер ставете ги бананите, јајцето, маслото и прстофат сол. Сето тоа го блендирате
Во длабок сад ги ставате брашното, шеќерот, прашок за пециво, какаото и оревите. Ги мешате сите тие убаво и потоа ја додавате смесата од блендерот и мешате додека не се соедини.
Ставете ја сместа во тавче за комисброт ( 31цм х 11цм ) кое претходно ќе го подмачкате со масло и брашно. Печете во загреана печка на 180 степени околу 40 минути. (можеби ќе треба да печете и повеќе зависи од печката што ја имате)
Печениот Банана леб извадете го од тавчето, оставете го да се излади и дури тогаш исечете го. Добар е со кафе, со капучино или со чаша млеко. Во зимските денови е супер со шоља чај.
Преземено од: Магична ГАЛА кујна

Коментирај анонимно