8 намирници што треба да ги јадете многу често, доколку сакате да живеете 100 години или повеќе
Да се живее долг, здрав живот е главен приоритет за многу луѓе. Можеби ова е причината зошто „Live to 100: Secrets of the Blue Zones“ беше инстант успех кога беше премиерно прикажан на „Нетфликс“ во август минатата година. Оваа фасцинација со стогодишниците, или оние кои живеат до 100 години или повеќе, донесе цели истражувачки групи посветени на учење за оваа демографија. Од нивното истражување, тие открија сличности во начинот на живот кај овие уникатни поединци, од изборот на храна, социјалните практики и општите ставови и погледи на животот.

Разговаравме со неколку експерти на оваа тема за подобро да ги разбереме вообичаените практики на оние во оваа славна група – особено кога станува збор за тоа што јадат. Ден Бутнер беше основач на концептот „Сини зони“ со заштитен знак кој ги идентификува местата каде што се концентрирани поголеми групи на стогодишници. Овие области се наоѓаат низ целиот свет, на речиси секој континент.
„Сепак, некои попознати локации во Сината зона вклучуваат рурални области како што се Окинава, Јапонија, Икарија, Грција, Сардинија, Италија и Лома Линда, САД“, вели докторот Бредли Ј. Вилкокс.
А кога станува збор за начинот на живот, откриени се доста заеднички карактеристики меѓу оние што живеат во овие области. Избегнувањето на стресот во секојдневниот живот е една филозофија што ја практикуваат многу стогодишници.
„Откривме дека стогодишниците се фокусираат на нивните животи и животите на луѓето што ги сакаат, наместо на проблеми кои се надвор од нивна контрола“, вели Мејерс. На сличен начин, сините зонери имаат тенденција да најдат радост во секојдневниот живот“, додава Мејерс.
8 намирници што стогодишниците ги јадат често
Но, она што најмногу може да ги фасцинира луѓето кај овие долговечници се храната што ја јадат и навиките што ги имаат околу јадењето.
„Некои сличности на исхраната се забележани кај стогодишниците и тие вклучуваат јадење обилен појадок, јадење претежно растителна храна, избегнување диети за слабеење, умереност на алкохол и јадење малку благо само за прослави“, вели Дејвис.
Имајќи ги предвид овие практики, еве осум намирници кои истражувачите ги идентификуваа како основна диета за стогодишници:
Мешунки
„Една од најдобрите намирници се мешунките, кои се богати со влакна и обезбедуваат растителни протеини“, објаснува Дејвис.
„Се смета дека храната богата со растителни влакна помага во контрола на холестеролот и шеќерот во крвта, како и го намалува ризикот од хронични болести како рак и срцеви заболувања. Мешунките ги опфаќаат гравот, грашокот и леќата. Значи, без разлика дали обично посегнувате по наут, црн грав, црвена леќа, грашок или на друг начин, сите тие ќе помогнат да се промовира долговечноста.
Маслиново масло
Друга честа состојка што се наоѓа во кујните на оние кои живеат долго е маслиновото масло. Овој кулинарски производ е богат со здрави незаситени масти кои поддржуваат оптимални нивоа на холестерол. Исто така, тој е богат со микронутриенти како растителни соединенија, витамин Е и витамин К кои служат како антиоксиданти за намалување на воспалението низ телото, дополнително намалувајќи го ризикот од хронични болести.

Јаткасти плодови и семиња
„Јаткастите плодови, кои се полни со витамини, минерали и незаситени масти, се исто така главни во исхраната на стогодишниците“, вели Дејвис, „јаткастите плодови се поврзани со намален ризик од срцеви заболувања и воспаление, најверојатно поради нивната богата содржина на антиоксиданси “. Со оглед на тоа што семките имаат сличен хранлив состав како јаткастите плодови, тие исто така предизвикуваат слични придобивки за долговечноста.
Чај
Без разлика дали е зелен, црн, билен, со кофеин или без кофеин, чајот е еден од најдобрите пијалоци меѓу стогодишниците. Ова е веројатно благодарение на мноштвото растителни соединенија богати со антиоксиданси. Всушност, се покажа дека консумирањето чај го поддржува имунолошкиот, срцето, цревата, мозокот и метаболичкото здравје.
Морска храна
„Истражувачите открија дека стогодишниците јадат помали количини месо и имаат тенденција да вклучуваат повеќе риба и други посни морски плодови во нивната исхрана“, вели Дејвис. Ова може да се должи на фактот дека многу Сини зони се наоѓаат во близина на океанот или морето. Сепак, одредени видови на морска храна (како масна риба) служат како некои од ретките природни концентрирани извори на омега-3 масни киселини, кои се моќни антиинфламаторни агенси кои го поттикнуваат оптималното здравје на имунитетот, мозокот и срцето.
Леб од интегрални зрна
Лебот од интегрален квасец комбинира неколку вообичаени трендови на храна забележани кај стогодишниците. „Целите зрна се уште еден заеднички именител на стогодишниците. Тие се богати со влакна, минерали и витамини од групата Б , особено кога се споредуваат со нивните бели, рафинирани колеги“, објаснува Дејвис, „Јадењето цели зрна е поврзано со помал ризик од смртност од кардиоваскуларни болести и рак“.
Истражувачите, исто така, открија дека многу луѓе кои живеат до 100 години или повеќе го печат својот леб – користејќи кисело тесто. Оваа жива култура на бактерии предизвикува ферментација во тестото за леб, помагајќи да се вари дел од глутенот што го содржи и да се зголеми сварливоста на финалниот производ. Лебот со кисело тесто, исто така, има тенденција да има понизок гликемиски индекс од другите лебови, што го поддржува управувањето со шеќерот во крвта и метаболичкото здравје.
Слатки компири
Ако сте го гледале документарецот на „Нетфликс“, тогаш можеби се сеќавате на јапонските виолетови слатки компири кои служеле како основна храна за стогодишниците од Окинава. И додека оваа специфична разновидност на компири може да биде тешко да се пронајде во други места од светот, вашиот секојдневен сладок компир од самопослуга е прилично сличен на нутриционистички начин. Двата вида на сладок компир се богати со влакна и микронутриенти како калиум, витамин А, витамин Ц и растителни соединенија. Тие помагаат да се подобри имунитетот, срцето и метаболичкото здравје.

Куркума
И, конечно, одредени зачини со хранливи материи, како што е куркумата, исто така може да придонесат за долговечност.
„Куркумата е богата со фитонутриенти, како што се флавоноидите, кои можат да бидат корисни за подолг живот“, вели Вилкокс. Фитонутриентите (друго име за растителни соединенија) кои се наоѓаат во куркумата, како што е куркуминот, делуваат на намалување на воспалението низ телото, поддржувајќи го целокупното здравје, како и целните области, како мозокот.

Коментирај анонимно