Вкусни и брзи рецепти од јаболка кои ќе станат ваши омилени за оваа есен

Кај нас е добро позната питата од јаболка, но дали знаете други рецепти? Како земја на јаболка и со оглед на тоа што овој период имаме изобилство на јаболка жално е да не го искористиме максимумот од него. Па еве неколку рецепти кои ќе ви станат омилени оваа есен.

Брз мармалад од јаболка

Мармаладот од јаболка е едноставен намаз кој дава многу вкус. Се прави така што на тивко се варат многу излупени јаболка. Варите додека не добиете тенџере со густа каша од јаболка.

1. Подгответе ги јаболката

Започнете со лупење на јаболката, исчистете ги и исечете ги на парчиња. Може да ги задржите лушпите, но ова додава чекор на крајот каде што треба да ги излупите јаболката, а тоа може да биде досадно и жепко. Формите не се важни сè додека се блиску до иста големина – сакате да се готват со иста брзина, но на крајот ќе се распаднат и ќе се изблендираат, па нема потреба да се совршени со сечењето.

 

2. Сварете ги јаболката

Парчињата јаболка додајте ги во големо тенџере со вода и сол и варете ги на средно ниска температура околу 30 минути. Покријте делумно со капак, проверувајќи и повремено мешајќи. Ќе забележите дека јаболката ќе ги ослободат сопствените сокови во ова време и може да изгледа како да има премногу течност во смесата. Не грижете се, речиси сето тоа ќе испари во текот на готвењето.

 

3. Убаво изблендирајте

Откако јаболката ќе стане во основа сос и течностите главно испаруваат тргнете го тенџерето од оган. Користете рачен блендер за целосно да ги испасирате јаболката во тенџерето. Ако немате рачен блендер, можете да користите обичен блендер или кој било вид процесор за храна.

4. Вратете го на рингла

Вратете ја смесата на рингла и постојано мешајте на умерен тивок оган уште 10 или 15 минути. За тоа време, смесата ќе почне да прави меурчиња ако престанете да мешате. Затоа ве молиме продолжете да мешате за да избегнете меурчиња и прскање. Повеќе од водата ќе испари во ова време, а штом ќе ја достигнете саканата дебелина (по околу 10 минути), можете да ја тргнете од оган.

5. Додадете какви било ароми

Додадете медот или шеќер и циметот и мешајте додека целосно не се соединат. Оставете ја топлата смеса од јаболка да се излади, делумно покриена околу еден час пред да ја преместите во контејнери за да се олади во фрижидер.

Чипс од јаболка

Ако не сте расположени за десерт, пробајте чипс од јаболка. Едноставно исечете ги на тенки кругови, дебели околу осмина од инч. Зачинете ги со цимет, ако сакате и ставете ги во рерна на 107°C на решетка околу два часа или во airfryer на 150°C 10 до 15 минути. Оставете ги целосно да се изладат на решетка пред да почнете да грицкате.

 

„Пуфки“ со јаболка и мед

Состојки:

  • 2-3 мали јаболка, излупени и исечени на кругови дебели околу 30cm
  • 1 лажица путер
  • ¼ лажичка цимет
  • 1 готово лиснато тесто купено во продавница
  • 3-4 лажици мед
  • Шеќер

Загрејте ја рерната на 205°C. Обложете го лиснатото тесто на хартија за печење.

 

Пржете ги парчињата јаболка во тава со путер околу две минути од секоја страна на средно-тивок оган. Јаболката малку ќе омекнат, но не треба да се распаѓаат или да добијат премногу боја. Јаболката тргнете ги од оган и посипете ги со цимет. Се тргаат на страна да се излади.

Исечете го лиснатото тесто на 12 кругови, тие треба да бидат малку поголеми од парчињата јаболка. (Исечете на квадрати ако немате соодветен секач за кругови.) На секој круг ставете му парче јаболко одозгора и нежно притиснете ги јаболката надолу. Секој круг посипете го со ¼ лажичка (или прстофат) шеќер.

Печете на 205°C 12-15 минути, додека тестото не се подигне и потпече, а дното убаво не порумени. Веднаш се става во чинија и одозгора се прелива мед, а можете и цимет, по желба.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *