Здрав и брз рецепт: Домашен крцкав дехидриран чипс од јаболка – вашата нова омилена закуска!
Нема нешто поубаво од тоа да направите вкусен десерт од нешто здраво. Јаболката се полни со влакна , Б-витамини, калиум, железо и мноштво антиоксиданси. Тие се чуваат некое време на ладни и темни услови, но дехидрирањето на јаболката ви помага да ги задржите тие вкусови уште подолго. Плус, сувите јаболка имаат многу помала веројатност да се расипат од конзервираните, а процесот бара помала опрема и помалку простор за складирање поради нивното собирање.
Дури и ако немате формален дехидратор, сепак можете да направите дехидриран чипс од јаболка во рерна или во аир фраер. Колку време е потребно за да се дехидрираат јаболката варира во зависност од методот и дебелината на парчињата, но процесот може да биде брз до 20 минути.
Можете да изберете да додадете шеќер, цимет, морско оревче пред да ги дехидрирате јаболката или да дозволите сортата што ќе ја изберете да го диктира вкусот.
Начин на подготовка:
Состојки
- Сок од лимон, оцет или лимонска киселина
- Јаболка
- Вода
Насоки
Подгответе кисела бања
Штом исечените јаболка ќе бидат изложени на воздух, започнува процесот на оксидација и нивната структура почнува да омекнува. За да го избегнете ова, ќе сакате да имате готова кисела „купка“ за пред-третман. Измерете или 1 лажичка лимонска киселина, ¼ чаша сок од лимон или 1 лажица оцет по литар (4 чаши) вода. Измешајте ја киселата состојка и водата заедно во голем сад.
Исчистете ги и исечете ги јаболката
Исчистете ја површината на јаболката со мека четка, а потоа исечете ги хоризонтално на парчиња не подебели од ½ инчи (1,2 cm) и по можност потенки, ако е можно, со помош на машина за сечење. Не е неопходно да ја излупите, тоа е ваша желба.
Потопете ги парчињата јаболка во киселата течност што ја направивте
По 10 минути натопување, убаво исцедете ги парчињата јаболка. Ако сте користеле лимонска киселина, исплакнете ги парчињата. Во спротивно, поставете ги парчињата јаболка рамно и исушете ги со чиста кујнска крпа.
Исушете ги и подгответе ја јаболката за дехидрација
Соберете ги јаболката за дехидрација. Ако ги зачините вашите чипсови од јаболка, додадете го вашиот избор на зачин сега. Во спротивно, можете да започнете да ги поставувате исечените, натопени јаболка на која било платформа најдобро одговара на вашиот метод за дехидрација на јаболка.
Наредете ги во еден слој
Не дозволувајте парчињата јаболка да се допираат, ако е можно, и не ги ставајте едно врз друго. Единствен исклучок е ако користите фритеза за воздух. Ако ги дехидрирате јаболките со пржење со воздух, можете да ги редите парчињата едно врз друго, но повеќе за тоа подолу!
Доколку користите рерна
Загрејте ја рерната на најниската можна поставка – на 65°C тоа го дозволува.
Наредете јаболка во еден слој. Наредете ги парчињата како на сликата. Доколку имате решетка што се вклопува во вашата тава би било одлично, затоа што ова ќе му овозможи на воздухот да циркулира насекаде.
Ако немате, обложете ја тавата со хартија за готвење за да избегнете лепење.
Во зависност од дебелината на вашите парчиња, колку се сочни вашите јаболка и количината на влажност во вашиот дом, дехидрацијата на јаболката во вашата рерна може да потрае 2-3 часа. Погрижете се да ја држите вратата на рерната малку подотворена за да дозволите влагата да излезе – јаболката сакате да ги исушите, а не навистина да ги печете.
Погрижете се да внимавате на парчињата јаболка додека се во рерна – горењето или крцкањето може да се случи за неколку минути.
Превртете ги парчињата јаболка во рерната по околу еден час за да им помогнете да се исушат рамномерно.
Ќе знаете дека вашите јаболки се готови кога ќе се исушат на допир, но проверете двапати со преклопување на парче примерок на половина. Ако вашите јаболка сушени во рерна се готови, тие нема да се залепат кога ќе ги свиткате; ако не се готови тие ќе се залепат поради преостанатиот шеќер и влага.
Доколку користите аир фраер
Во фритеза со воздух , имате значително помалку простор за работа. Но, бидејќи технологијата на конвекција со висока моќност ќе ги движи наоколу, ова е единствениот пример на кој можете да ги наредените парчињата јаболка. Сепак, не претерувајте! Сè уште треба да му дадете на воздухот во просторијата за пржење да циркулира. Имајте предвид дека иако овој метод одзема помалку време по серија, најверојатно ќе треба да посветите повеќе внимание на секоја серија и да ги правите на рати, во зависност од тоа колку јаболка дехидрирате.
Поставете мала метална решетка над вашите јаболка за да не се расипат, а потоа пуштете ја фритезата на 150°C околу 15 минути. Вртете ги, превртувајте ги и мешајте ги парчињата на секои пет минути за да им помогнете на вашите јаболка да дехидрираат порамномерно.
Имајте предвид дека кога ќе ги извадите нема да изгледаат веднаш суви со овој метод. Ќе изгледаат збрчкано, па дури и малку влажно, но ќе станат покрцкави додека се ладат.
За покрцкави јаболка, зголемете ја топлината на 160°C за 4-8 минути, или колку што сакате. Погрижете се внимателно да ги следите и да ја зголемите зачестеноста на превртувањето и тресењето. Правете го тоа секоја минута во оваа фаза.
Коментирај анонимно