Најлесниот рецепт за „воздушеста“ италијанска фокача, за кој не треба да сте Џејми Оливер во кујната – одлична за сендвичи или за гозба за целото семејство

Ако сакате да ја наполните вашата кујна со мирис на свежо печен леб, но сте несигурни кога правите кисело тесто, овој рецепт за фокача е најдоброто место за почеток. Не претеруваме кога велиме дека овој лесен рецепт бара нула вештина и дава многу можности да бидете воодушевени од себе и од чудата на квасецот.

Она што ви треба е време за подготовка, трпение, а можеби и некои гости на вечера за следниот ден. Оставањето на тестото за фокача да го направи своето прво нараснување во фрижидер 8 до 24 часа значи бавно ферментирање, давајќи му на тестото повеќе време да развие вкус и воздушни меури. Вреди да се напомене дека ладното тесто е исто така полесно за ракување кога сте подготвени да преминете на следниот чекор, особено кога сечете такво влажно, лепливо тесто. Ако едноставно не можете да чекате толку долго (сфаќаме), ќе ви треба време од 3 до 4 часа на собна температура.

Вкупно време на подготовка 45 минути
Количина  10-12 порции

Состојки

  • 2¼ лажиче активен сув квасец
  • лажица мед
  • 625 гр. универзално брашно
  • Кристал или 1 лажица масло
  • 6 лажици екстра девственото маслиново масло, поделено, плус повеќе за раце
  • 4 лажици несолен путер, плус повеќе за тава
  • Ронлива морска сол
  • 2–4 чешниња лук

Подготовка

Чекор 1

Изматете една околу 2¼ лажиче сув квасец, 2 лажички мед и 2½ шолји млака вода во средна чинија и оставете да отстои 5 минути (треба да се пени или барем да стане кремаста; ако не е мртов квасецот и треба да почнете одново – проверете го рокот на траење).

 

Чекор 2

Додадете 5 чаши (625 g) универзално брашно и 5 лажички Кристал (путер) или 1 лажица масло.

 

 

Чекор 3

Истурете 4 лажици екстра девственото маслиново масло во голем сад кој ќе го собере во вашиот фрижидер. Префрлете го тестото во сад и премачкајте го со масло. Покријте со силиконски капак или пластична фолија и ладете додека тестото не се удвои во големина (треба да изгледа многу живо), најмалку 8 часа, до 1 ден. Ако сте во брзање, можете исто така да го оставите да расте на собна температура додека не се удвои во големина, 3–4 часа.

 

 

Чекор 4

Великодушно намачкајте со путер тавче за печење, за подебела фокача што е совршена за сендвичи. Путерот може да изгледа излишно, но ќе се погрижи вашата фокача да не се залепи. Истурете 1 лажица екстра девственото маслиново масло во центарот на тавата. Чувајте го тестото во садот и користејќи вилушка во секоја рака, соберете ги најоддалечените рабови од тестото и кревајте горе и одново во центарот на садот. Повторете ја постапката. Направете го ова уште 2 пати; сакате да го издувате тестото додека го формирате во груба топка. Префрлете го тестото во подготвената тава. Прелијте со секое масло што остана во садот и превртете го тестото за да го премачкате со масло. Оставете да нарасне, непокриено, на суво, топло место додека не се удвои во големина, најмалку 1½ час, до 4 часа.

 

 

 

Чекор 5

Ставете решетка во средината на рерната; загрејте на 250 степени. За да видите дали тестото е подготвено, прободете го со прстот. Треба да се врати полека, оставајќи мала видлива вдлабнатина. Ако брзо се извира, тестото не е готово. (Ако во овој момент тестото е подготвено за печење, но вие не сте, можете да го разладите до 1 час.) Лесно подмачкајте ги рацете. Ако користите плех, нежно развлечете го тестото за да се наполни (веројатно нема да треба да го правите ова ако користите тава за печење). Посипете со преостанатата 1 лажица екстра девствено маслиново масло и посипете со морска сол. Печете ја фокачата додека не се надуе и порумени насекаде, 20–30 минути.

 

 

Чекор 6

Издржете го последниот чекор додека не сте подготвени да ја послужите фокачата: стопете 4 лажици несолен путер во мало тенџере на средна топлина. Тргнете од оган. Излупете и изрендајте 2-4 чешниња лук (користете 2 чешниња ако сте срамежливи за лук или до 4 ако го сакате). Вратете се на средна топлина и варете, често мешајќи, додека лукот не се потпече малку, 30–45 секунди.

 

 

Чекор 7

Намачкајте ја целата фокача со путер од лук и исечете ја на квадрати или правоаголници.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *