5 начини да ги направите палачинките поздрави и уште повкусни

Нема многу луѓе кои би рекле „не“ на голем куп палачинки за појадок. Но, ако барате хранлив почеток на вашиот ден, правењето неколку измени во палачинките за да ги направите поздрави има многу смисла. Можете да го зголемите профилот на протеини, влакна и хранливи материи на вашите палачинки со замена (или додавање) на неколку состојки – без да го жртвувате вкусот.

 

Пробајте различно брашно

Заменете дел од брашното во вашиот рецепт со друго похранливо брашно, без разлика дали претпочитате интегрална пченица, хељда, бадем, киноа, спелта или други видови брашно.

Овие брашна ќе понудат повеќе влакна, повеќе омега-3, повеќе протеини и повеќе антиоксиданси од брашното за сите намени.

Во повеќето случаи, треба да замените околу една третина од брашното во рецептот со похранливо брашно. Многу од брашната може да се заменат со еднаква количина на универзално брашно, но други, како киноата, може да треба помалку. (Би користеле 1/2 чаша брашно од киноа за да замените шолја брашно за сите намени.)

Користењето различно брашно може да го направи вашето тесто малку посуво и погусто отколку да користите брашно за сите намени, па можете да додадете уште неколку лажици од течноста (млеко или вода) за да ја добиете вистинската конзистентност.

Заменете го путерот

Путерот може да биде богат со заситени масти и е вообичаена состојка во поздравите рецепти за печење. Можете да да внесете сос од јаболка, тиква или грчки јогурт за путер или масло за да се зголеми хранливата вредност на палачинката. На тој начин, ќе додадете повеќе влакна и хранливи материи – во случај на сос од јаболка или тиква – и повеќе протеини во случај на грчки јогурт.

Погрижете се да користите незасладен сос од јаболка или пире од тиква за да избегнете зголемување на количината на шеќер во вашиот рецепт.

Размислете за млеко од растително потекло

Повеќето рецепти за палачинки бараат чаша или повеќе млеко во тестото. Но, ако сакате да ги направите вашите палачинки погодни за веганите, малку пониски со заситени масти или уште повеќе со растителни влакна, користењето на растително млеко може да направи разлика во нутритивниот профил на вашите палачинки.

Ќе сакате да ги погледнете информациите за исхраната на пакувањето со растително млеко и да изберете незасладени сорти за да избегнете зголемување на количината на шеќер во вашите палачинки.

Иако можеби сакате да избегнете додавање дополнителен шеќер во млекото од растително потекло, не сакате целосно да се ослободите од шеќерот во рецептот за палачинки. Лажица шеќер што се користи во традиционалните рецепти за палачинки помага да им се даде структура на палачинките.

Одлучете се за хранливи додатоци

Додека обичните палачинки се секогаш вкусни, мешањето со овошје, јаткасти плодови или други вкусни подароци е уште еден вкусен начин да ги направите вашите палачинки поздрави. Ако сте обожаватели на семиња можете да додадете ленено семе, чиа семе или семе од коноп како начин за зголемување на влакна и омега-3, кои се одлични за здравјето на мозокот, срцето и цревата.

Пробајте неколку од овие потенцијални додатоци – слободно измешајт за да ја создадете вашата совршена палачинка!

  • Бобинки
  • Овошје исечено на коцки (како јаболка, праски, круши, цреши без јазли)
  • Кора од лимон (совршена со бобинки!)
  • Сушено овошје (суво грозје, кајсии, цреши)
  • Сецкани ореви (ореви, бадеми, пекан и друго)
  • Путер од кикирики или бадем
  • Семиња (вклучувајќи лен, чиа, коноп и тиква)
  • Мача или какао во прав (лажичка или две)
  • Зеленчук (зелка, рендани моркови или тиквички, печурки, домати)

Бидете креативни со вашите додатоци

Дополнувањето на вашите палачинки е местото каде што работите може да станат малку нутритивно неуредни.

На пример, сирупот за палачинки генерално се прави со комбинација од пченкарен сируп со висока фруктоза или сируп од пченка со бои и вештачки ароми – што значи дека не нуди ништо нутритивно. А истото важи и за слаткарскиот шеќер.

Можете да додадете мед или јаворов сируп.

Исто така размислете за додавање малку путер од кикирики или грчки јогурт, свеж или нежно загреан сос од јаболка или бобинки, тропско овошје, гранола или јаткасти плодови и сушен кокос.

Исто така запомнете понекогаш немањето прелив е подобар избор. Така да можете да ги јадете само со свежо овошје!

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *