Заборавете на класичниот куглоф – ова е најдобриот рецепт за шарен „зебра“ колач со лешници и чоколадо
Овој колач е идеален за вашата следна прослава. Неговата прекрасна шарена структура ќе ве потсети на класичниот куглоф, но тука се користи техника на зебра за поткрупни линии. Плус, во смесата има чоколадна крема со лешници за дополнителна раскош. На крај, колачот е украсен со крцкава стрелс од лешници, создавајќи совршен контраст со мекото тесто.
Состојки:
За крцкавиот прелив:
- 2 супени лажици брашно
- 2 супени лажици кафен шеќер
- Прстофат сол
- 2 големи лажици путер
- 1/2 чаша печени исечкани лешници
За колачот:
- Спреј за готвење или масло
- 2 1/4 чаши брашно
- 2 пакетчиња прашок за печиво
- 1/2 чаша масло
- 1 1/2 чаши шеќер
- 2 јајца
- 2 пакетчиња ванила
- 2/3 чаша полномасно млеко
- 1/3 чаша чоколадна крема со лешници (растопено чоколадо)
- 2 супени лажици какао
Начин на подготовка:
Се подготвува преливот со мешање на брашно, шеќер и сол во сад, а потоа со раце или виљушка се вмешува путерот додека смесата не стане ронлива. Се додаваат сечканите лешници. За колачот, се загрева рерната на 175°C и се подмачкува правоаголна тава, која се поставува со хартија за печење.
Во еден сад се комбинираат брашното, прашокот за печиво и солта. Во друг, поголем сад, се мати путерот со шеќерот додека не стане кремаст, па се додаваат јајцата едно по едно, заедно со ванилата. Потоа, споро се додава половина од смесата со брашно, потоа млекото, па повторно брашното.
Половина од тестото се префрла во сад и се меша со лешниково-чоколадниот крем, какаото и малку топла вода. Се ставаат по 1/4 шоља од секоја смеса во тавата, наизменично, за да се создаде шарен ефект, и се повлекува нож низ тестото за да се направат ленти. Се пече околу 40 минути, потоа се додава преливот и се продолжува со печење уште 20-25 минути.
Коментирај анонимно