9 намирници за кои не сте знаеле дека можете да ги замрзнете

Без разлика дали сакате да одите поретко во самопослуга или се обидувате да го намалите отпадот од храна, замрзнувањето на намирниците секогаш е корисно. Замрзнувањето на храната што не можете веднаш да ја искористите е одличен начин да спречите фрлање на производите (и парите вложени за нив) во ѓубре.

Можеби веќе чувате малку зеленчук и некоја пица во замрзнувачот, но што е со некои основни производи што не сте знаеле дека можете да ги замрзнете, како ориз, лимони или кашкавал? Побаравме од кулинарски експерти да споделат изненадувачки намирници што добро се замрзнуваат за понатамошна употреба.

 

Житарки, како киноа и ориз

 

Овие основни намирници може да ги замрзнете и варени и неварени. „Замрзнувањето на зготвените житарки е одлично за брзи оброци кога немате време за готвење“, вели Жанет Кимзал, диететичарка од Њујорк. Ако ги користите житарките во салати, прво оставете ги да се одмрзнат. Ако ги сакате топли, ставете ги замрзнати во малку вода за загревање.

 

 

Јаткасти плодови, семиња и брашно од јатки

Според Кимзал, маснотиите во јаткастите плодови и семињата може брзо да се расипат ако стојат долго. Затоа, замрзнете ги доколку имате голема количина. „Истото важи и за брашното од јатки“, објаснува таа, додавајќи дека треба да ги одмрзнете пред консумација.

 

Кашкавал

Кашкавалот може да биде скап, а понекогаш количината во продавница е поголема од онаа што ви е потребна. Замрзнувањето на вишокот може да биде корисно – цврстите кашкавали, како чедар и пармезан, се подобри за замрзнување. Меките, како бри и рикота, може да ја променат текстурата, па нив избегнувајте ги. Сепак, може да ги замрзнете во готови јадења како лазања или пица.

 

Печурки

„Печурките брзо се расипуваат – замрзнувањето помага“, вели Кимзал. Прво, згответе ги, бидејќи нивната текстура може да се промени поради високата содржина на вода. Замрзнатите печурки се одлични за супи и чорби – додајте ги директно замрзнати.

 

Лимони и лиметa

Ако сакате да ги замрзнете лимоните или лиметите, најпрво излупете ги. Кората може да ја замрзнете одделно за подоцнежно користење во готвење или печење. Целиот овошен дел исто така може да го замрзнете или да го исцедите сокот во мраз калапи за понатамошна употреба.

 

 

Халапењос и други пиперки

Алекс Гузман, готвач од Њујорк, препорачува замрзнување на чили пиперките. „Може да се замрзнат цели или сецкани и да се користат во текот на цела година“, вели тој. „Во чорби и сосови додајте ги директно замрзнати.“

 

 

Свежи билки

За да го намалите отпадот, замрзнете ги билките. „Најчесто ни требаат само неколку гранчиња, а остатокот се фрла“, вели Фред Скарпула. „Отстранете го стеблото и замрзнете ги билките во калапи за мраз со малку вода.“ Кога ќе ви затребаат, одмрзнете ги и исцедете ја водата.

 

 

Ѓумбир

Ева Де Анџелис препорачува замрзнување на ѓумбир за да остане свеж. „Измијте го, исушете го, исечете го на парчиња и замрзнете во кеса со патент“, вели таа. Може да се ренда директно од замрзнувачот, што е одлично за чаеви и помфрит.

 

 

Авокадо

 

Рокот на авокадото е краток, па често не го користиме цело. Оливија Розковски предлага да го исечете и замрзнете на плех. Користете го замрзнатото авокадо во смути, преливи или кремасти супи. Ако сакате одмрзнато, оставете го на шанкот и користете го во гуакамоле или како намаз.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *