Најдобрите антивоспалителни намирници кои треба да ги конзумирате
Истражувањата покажуваат дека одредени намирници можат да помогнат во намалување на хроничното воспаление. Ова вклучува маслиново масло, одредени бобинки, овошје, зеленчук, зачини и риба.
Од една страна, воспалението му помага на телото да се брани од инфекции и повреди. Но, хроничното воспаление може да предизвика болести. Стресот, ниското ниво на физичка активност и воспалителните намирници може дополнително да го зголемат овој ризик. Затоа, изборот на намирници кои можат да го намалат воспалението е препорачливо.
Кои се најдобрите антивоспалителни намирници?
Храната како овошје, зеленчук и зачини содржи антивоспалителни соединенија и може да помогне во намалување на воспалението. Некои од најдобрите антивоспалителни намирници вклучуваат:
Бобинки: Јагоди, боровинки, малини и капини содржат антиоксиданси (антцијанини) кои имаат антивоспалителни својства и можат да го намалат ризикот од болести.
Масна риба: Лосос, сардини, скуша и харинга се богати со омега-3 масни киселини, кои помагаат во намалување на воспалението и го штитат срцето.
Брокула: Овој крстест зеленчук е богат со антиоксиданти кои можат да го намалат воспалението и да го заштитат срцето.
Авокадо: Содржи здрави масти, калиум и магнезиум. Има соединенија кои го намалуваат воспалението и можат да помогнат во намалување на ризикот од срцеви заболувања.
Зелен чај: Содржи антиоксидант наречен епигалокатехин галат (EGCG) кој има антивоспалителни својства и може да го намали ризикот од срцеви и други заболувања.
Пиперки и чили: Содржат витамин Ц и антиоксиданти кои имаат силни антивоспалителни ефекти. Чили пиперките содржат и киселини кои го поддржуваат здравото стареење.
Печурки: Печурките како шампињони и шитаке содржат антиоксиданти и се многу нискокалорични, со што помагаат во заштита од воспаление.
Грозје: Содржи антоцијанини и ресвератрол, антиоксиданти кои помагаат во заштита на срцето и намалување на воспалението.
Куркума: Овој зачин содржи куркумин, кој е моќно антивоспалително соединение. Помага во намалување на воспалението поврзано со артритис, дијабетес и други состојби.
Екстра девствено маслиново масло: Ова е еден од најздравите извори на масти. Го намалува воспалението и го штити срцето. Антиоксидантот олеокантал има слични ефекти на антиинфламаторни лекови како ибупрофен.
Темно чоколадо и какао: Содржат антиоксиданти кои го намалуваат воспалението и го поддржуваат здравото стареење.
Домат: Доматите содржат ликопен, кој има моќни антивоспалителни својства. Ликопенот е особено корисен за намалување на ризикот од рак.
Цреши: Богати се со антиоксиданти кои го намалуваат воспалението. Истражувањата покажуваат дека сокот од кисели цреши може да ги намали маркерите за воспаление.
Воспалителни што треба да се избегнуваат
Покрај консумирањето на антивоспалителни намирници, важно е да се избегнуваат намирници што го поттикнуваат воспалението. Ова може да вклучува:
- Преработена храна: Чипс, брза храна.
- Рафинирани јаглехидрати: Белиот леб, бел ориз.
- Пржена храна: Помфрит, пржено пилешко.
- Газирани пијалоци и засладени пијалоци: Газирани сокови, спортски пијалоци.
- Преработено месо: Сланина, виршли.
Доколку следите балансирана исхрана и консумирате свежи, минимално преработени намирници, ќе имате многу придобивки за вашето здравје. Дури и ниските нивоа на хронично воспаление може да предизвикаат болести. Затоа, е најдобро да јадете различни здрави намирници богати со антиоксиданти и антивоспалителни хранливи материи.
Коментирај анонимно