Воздушните фритези можеби тајно го подобруваат вашето здравје – и тоа нема врска со храната што ја готвите
Воздушната фритеза стана неизоставен дел од многу кујни, особено откако нејзината популарност значително порасна.
Иако е корисна за готвење најразлични јадења, постојат работи за кои не треба да ѝ верувате целосно, а има и предупредувања дека може да биде „премногу корисна“ за да биде безбедна.
Организацијата Which? предупреди дека некои модели на воздушни фритези можеби ве шпионираат, бидејќи се откри дека некои од нив тајно снимаат аудио од телефоните на корисниците без објаснување зошто.
Но, сега, ново истражување укажува дека воздушната фритеза може да биде корисна за вашето здравје – и тоа не заради храната што ја готвите во неа.

Воздушната фритеза и загадувањето во домот
Истражувачи од Универзитетот во Бирмингем откриле дека, кога станува збор за загадување во затворени простории, воздушната фритеза е најмалку штетна за вашето здравје.
Откриено е дека луѓето поминуваат дури 80% од своето време во затворени простории, што го прави загадувањето во домот исклучително значајно за здравјето на жителите.
Една од главните причини за загадување во домот е готвењето храна. Тимот од Универзитетот решил да спореди колку се загадува при подготовка на пилешко филе со пет популарни методи: пржење во тава, длабоко пржење (во фритеза со зејтин), пржење со воздушна фритеза, мешано пржење (брзо готвење на состојките на висок температура) и варење.
Тие измериле две категории на загадувачи: честички во воздухот и испарливи органски соединенија, кои се ослободуваат при готвењето.

Резултати од мерењата
Загадување со честички
Најголем загадувач биле честичките во воздухот, а пржењето во тава создава најмногу – 92,9 микрограми на кубен метар воздух.
Мешаното пржење ја намалило количината на 26,7 микрограми, додека длабокото пржење ослободило 7,7 микрограми. Варењето значително ја намалило количината на загадување – само 0,7 микрограми, но воздушната фритеза ги надминала сите со минимални 0,6 микрограми.
Испарливи органски соединенија
Мерејќи ги овие соединенија во делови на милијарда (ppb), пржењето во тава повторно било најголем загадувач со 260 ppb, следено од длабокото пржење со 230 ppb, мешаното пржење со 110 ppb, варењето со 30 ppb, а воздушната фритеза повторно победила со најниски 20 ppb.

Што значат овие резултати?
Истражувањето покажува дека пржењето во тава е најголемиот загадувач во кујната, додека воздушната фритеза значително го намалува загадувањето, правејќи ја поздрав избор за просторот во кој живеете.
Иако пилешкото било готвено само 10 минути со секој метод, загадувачите останувале во воздухот повеќе од еден час по готвењето.

Коментирај анонимно