Откриени 100-те најдобри јадења во светот – Па, колку од нив сте пробале?
Топ 100 јадења во светот според TasteAtlas – без британски јадења
Многу туристи уживаат во локалната кујна на градот во кој ќе отидат како врвно доживување на патувањата. Но, каде може да се најде најдобрата храна? TasteAtlas, водич за патувања и гастрономија, објави список на најдобрите 100 јадења во светот, според 335,106 оценки за 11,258 јадења во нивната база.
Најдобрите 10 јадења за 2024:
- Лечона (Колумбија) – Цело печено прасе полно со кромид, грашок, зачини и свежи билки, популарно за прослави.
- Пица Наполетана (Италија) – Пица со тенко тесто, печена во печка на дрва. Класични верзии: Маринара и Маргерита.
- Пиканја (Бразил) – Свежо месо од одреден дел од говедо, најчесто печен на скара.
- Рехта (Алжир) – Рачно направени тестенини со сос од пилешко, служени на свадби.
- Пананг кари (Тајланд) – Кремаст кари сос со месо, богат со зачини како ким и коријандер.ж
- Асадо (Јужна Америка) – Готвење месо на скара со друштво, со специјален грил наречен „парила“.
- Чокертме кебап (Турција) – Кебап од маринирано телешко месо, пржени компири, доматен сос и јогурт.
- Равон (Индонезија) – Супа од говедско месо со темна боја од специфични зачини.
- Џаг кебап (Турција) – Јагнешко месо маринирано 24 часа, печено на оган.
- Тибс (Етиопија) – Пржено месо со зеленчук и богат сос.
Останатите:
- Бианг Бианг тестенини (Кина)
- Кочинита пибил (Мексико)
- Чатобријан (Франција)
- Пернил (Порторико)
- Унадон (Јапонија) – Ориз со јагула.
- Паидакија (Грција)
- Као Сои (Тајланд)
- Амеижоас а Булхао Пато (Португалија)
- Мешуја салата (Тунис)
- Чахчуха (Алжир)
- Кордеро Асадо (Шпанија)
- Божиќна гуска (Германија)
- Пемпек (Индонезија)
- Талијатели ала рагу ала болоњезе (Италија)
- Тонкоцу рамен (Јапонија)
- Искендер кебап (Турција)
- Папарделе со диво свињско месо (Италија)
- Кузу шиш (Турција)
- Пилешко со путер (Индија)
- Ескондињо (Бразил)
- Хајдерабадски бирјани (Индија)
- Самгјопсал (Јужна Кореја)
- Наси горенг ајам (Индонезија)
- Тајвански Хот Пот
- Лазања ала болоњезе (Италија)
- Каре (Јапонија) – Јапонско кари.
- Печено пиле Перуански стил (Перу)
- Пармиджана ала наполетана (Италија)
- Свинско со школки ала Алентежана (Португалија)
- Паста ала гриција (Италија)
- Синиганг (Филипини)
- Централно-тексашка скара (САД)
- Пилешко карахи (Пакистан)
- Гулаи (Индонезија)
- Карбонара (Италија)
- Хачапури (Грузија)
- Адана кебап (Турција)
- Мисо рамен (Јапонија)
- Магуро нигири суши (Јапонија)
- Лингвини ала скољо (Италија)
- Хункар бегенди (Турција)
- Челоу кебаб (Иран)
- Супа де лима (Мексико)
- Пржени краставици (Кина)
- Пекингшко патка (Кина)
- Флорентински стек (Италија)
- Клефтико (Грција)
- Циорба Радаутеана (Романија)
- Ислама кефте (Турција)
- Масаман кари (Тајланд)
- Галби (Јужна Кореја)
- Гамбери ала ајољо (Шпанија)
- Пипер стек (САД)
- Ломо салтадо (Перу)
- Том Кха Гај (Тајланд)
- Фрито мисто (Италија)
- Ренданг (Индонезија)
- Дан Дан тестенини (Кина)
- Варен јастог (САД)
- Агнолотти (Италија)
- Пржени ракчиња (Кина)
- Инзал на манок (Филипини)
- Тајландско печено пилешко
- Кацио е пепе (Италија)
- Позоле (Мексико)
- Миланеза наполитана (Аргентина)
- Говедска супа (Унгарија)
- Мокека Бајана (Бразил)
- Етуфе (САД)
- Брик (Тунис)
- Цибуларна печенка (Германија)
- Црвено-готвено месо (Кина)
- Лаблаби (Тунис)
- Пат капрао (Тајланд)
- Печено пиле со пири пири (Португалија)
- Болу до Како (Португалија)
- Сичуански Хот Пот (Кина)
- Цукемен (Јапонија)
- Гунканмаки (Јапонија)
- Мачас ала пармезана (Чиле)
- Ладни тестенини (Кина)
- Аматрицијана (Италија)
- Фо со говедско месо (Виетнам)
- Унаги нигири суши (Јапонија)
- Супа од лосос (Финска)
- Канзас Сити стил скара (САД)
- Пилешко 65 (Индија)
- Валашки фргал (Чешка)
- Кима (Индија)
- Барбекју во Тексашки стил (САД).
Штом во првите 10 нема Сарма ни Хамбургер од 7-ца, боранија ви е листава…
Коментирај анонимно