Скриените правила за чување маслиново масло: Како да ја зачувате неговата свежина и вкус?

Чувањето на маслиновото масло може значително да влијае на неговиот вкус и квалитет, предупредуваат експертите од „Which?“, британска веб-страница за потрошувачи. Маслото треба да се складира во ладен и темен шкаф, далеку од светлина, топлина и кислород, за да трае подолго. Препорачуваат да се купуваат масла во темни шишиња за подобра заштита од светлина.

 

 

 

Иако е важно да се избегнува светлина, чувањето во фрижидер е исто така погрешно. Според Сузан Стилсон од „Whole Foods Market“, ладниот воздух во фрижидерот предизвикува згуснување на маслото, што го нарушува неговиот вкус и арома.

 

 

Маслиновото масло има рок на траење од неколку месеци, а најдобар индикатор за неговата свежина е мирисот и вкусот. Расипаното масло може да мириса на мувлосано или да има вкус сличен на восок.

Советите доаѓаат во време кога цените на маслиновото масло, кои достигнаа рекордни нивоа во 2024 година, се очекува да се намалат. Производителот „Deoleo“ најави дека цените ќе се преполоват, што е добра вест за потрошувачите.

 

 

Дополнително, секојдневната употреба на маслиново масло е поврзана со придобивки за невролошкото и здравјето на дигестивниот систем.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *