Американските доктори советуваат да почнат да се лепат предупредувања за рак на алкохолните пијалоци, како оние на цигарите

Доктор Вивек Марти ја потенцираше врската меѓу умереното пиење и зголемениот ризик од рак, барајќи воведување на предупредувачки етикети на алкохолните пијалаци, слични на оние за тутунските производи.

 

 

 

Алкохолот е трет најчест спречлив фактор за рак во САД, веднаш зад тутунот и дебелината. Околу 100.000 случаи на рак и 20.000 смртни случаи годишно се поврзани со консумирање алкохол, меѓу кои најчесто се забележуваат рак на дојка, црн дроб, дебело црево, уста, грло и хранопровод. Иако повеќето луѓе го поврзуваат алкохолот со заболувања на црниот дроб, ризикот од рак често е непознат за јавноста.

Научниците утврдиле четири главни начини на кои алкохолот го зголемува ризикот од рак: создавање ацеталдехид, кој предизвикува оштетување на ДНК; генерирање нестабилни молекули што ги оштетуваат клетките; влијание врз нивото на хормонот естроген; и делување како растворувач што олеснува апсорпција на други канцерогени материи.

 

 

Иако истражувањата покажуваат дека помало консумирање на алкохол е подобро за здравјето, дури и умереното пиење може да го зголеми ризикот од рак. Здравствените експерти препорачуваат намалување на консумацијата или целосно откажување, нагласувајќи дека ограничувањето на алкохолот придонесува за подобро здравје.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *