Меѓимурска гибаница – необичен Хрватски десерт кој се топи во вашата уста

Овој необичен десерт потекнува од Хрватска, а е популарен и во Војводина. Новогодишните празници беа одличен повод да се подготви ова слоевито уживање.

Потребни состојки:

  • 500 гр кори за пита (13 кори поделени на 5 делови)
  • 150 гр стопен путер
  • 2 лажици кисела павлака
  • Шеќер во прав за посипување

Филови:

1 фил:

  • 200 гр мелени ореви
  • 100 гр шеќер
  • 200 мл топло млеко

2 фил:

  • 500 гр несолена урда
  • 100 гр шеќер
  • 3 јајца
  • Рендана кора од 1 лимон

3 фил:

  • 200 гр мелено афионово семе
  • 100 гр шеќер
  • 200 мл топло млеко

 

4 фил:

  • 500 гр излупени и изрендани јаболка
  • Сок од 1 лимон
  • 100 гр шеќер
  • 1 лажица цимет

 

Начин на подготовка:

Корите поделете ги на пет дела. Ако имате 13 кори, поделете ги на 4 дела по 2,5 кори и едно место со 3 кори, кои ќе ги ставите на дното на тавче со димензии 23х38 см, подмачкано со масло.

 

 

Редете ги слоевите во следниот редослед: кори, 1 фил, кори, 2 фил, кори, 3 фил, кори, 4 фил, кори.

 

 

 

 

 

Секој слој кори премачкувајте го со стопен путер.

Последниот слој намачкајте го со кисела павлака.

 

Печете во загреана рерна на 180°C околу 45 минути, додека не добие златна боја. Откако ќе се испече, посипете со шеќер во прав. Оставете целосно да се излади, потоа исечете на коцки и сервирајте.

Уживајте во ова традиционално и вкусно задоволство!

 

Автор: Магична ГАЛА кујна

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *