Меѓимурска гибаница – необичен Хрватски десерт кој се топи во вашата уста
Овој необичен десерт потекнува од Хрватска, а е популарен и во Војводина. Новогодишните празници беа одличен повод да се подготви ова слоевито уживање.
Потребни состојки:
- 500 гр кори за пита (13 кори поделени на 5 делови)
- 150 гр стопен путер
- 2 лажици кисела павлака
- Шеќер во прав за посипување
Филови:
1 фил:
- 200 гр мелени ореви
- 100 гр шеќер
- 200 мл топло млеко
2 фил:
- 500 гр несолена урда
- 100 гр шеќер
- 3 јајца
- Рендана кора од 1 лимон
3 фил:
- 200 гр мелено афионово семе
- 100 гр шеќер
- 200 мл топло млеко
4 фил:
- 500 гр излупени и изрендани јаболка
- Сок од 1 лимон
- 100 гр шеќер
- 1 лажица цимет
Начин на подготовка:
Корите поделете ги на пет дела. Ако имате 13 кори, поделете ги на 4 дела по 2,5 кори и едно место со 3 кори, кои ќе ги ставите на дното на тавче со димензии 23х38 см, подмачкано со масло.
Редете ги слоевите во следниот редослед: кори, 1 фил, кори, 2 фил, кори, 3 фил, кори, 4 фил, кори.
Секој слој кори премачкувајте го со стопен путер.
Последниот слој намачкајте го со кисела павлака.
Печете во загреана рерна на 180°C околу 45 минути, додека не добие златна боја. Откако ќе се испече, посипете со шеќер во прав. Оставете целосно да се излади, потоа исечете на коцки и сервирајте.
Уживајте во ова традиционално и вкусно задоволство!
Автор: Магична ГАЛА кујна
Коментирај анонимно