„Ослабев 28 килограми за 6 месеци правејќи го спротивното од тоа што ми велеа докторите – без да вежбам ниту еднаш“
Анџелина Мари (30) од Мисисипи, мајка на две деца, достигнала 95 кг и била очајна да ослабе. По истражување на интернет, одлучила да премине на карнивор диета – исхрана што вклучува само животински производи и вода.
Во првата недела изгубила 5 кг, а за шест месеци симнала 28 кг, без никакво вежбање.
„Не можев да поверувам кога за една недела симнав 5 килограми. Бев во шок кога ја видов вагата!“ – вели таа.
Содржина:
Што јаде во текот на денот?
Анџелина не јаде до пладне, а нејзиниот прв оброк најчесто се јајца со сланина. Вечера околу 18 часот, обично бифтек, свински кременадли или пилешки крилца. Ако огладне во текот на денот, јаде говедско сушено месо.
Таа не брои калории и се мери еднаш неделно.
„Сега јадам само кога сум гладна и престанувам кога сум сита. Не бројам калории, не се оптоварувам со храна, а се чувствувам подобро од било кога!“
Несакани ефекти од карнивор диетата
Анџелина предупредува на т.н. „карнивор грип“, што може да предизвика главоболки, дијареа и гадење додека телото се прилагодува на исхрана без јаглехидрати.
„Можеби ќе се чувствувате ужасно во првите денови, но тоа е само телото што се чисти од шеќерот и јаглехидратите. Ако издржите, ќе видите огромна разлика!“
За да го ублажи тоа, препорачува:
Квалитетни електролити
Јадење црвено месо, бидејќи има повеќе хранливи материи и масти од белото месо
Резултати и придобивки
Покрај слабеењето Анџелина забележала и:
Помалку надуеност
Подобра кожа
Подобар однос со храната
„Порано бев зависна од храна, постојано грицкав нешто, а сега конечно ја контролирам храната, а не таа мене.“
Контроверзии и предупредувања
Иако карнивор диетата станува сè попопуларна, експертите предупредуваат на можни здравствени ризици, како:
Зголемен ризик од дијабетес – истражување од 2023 година открило дека луѓето што јадат повеќе црвено месо имаат 62% поголем ризик од дијабетес тип 2
Проблеми со срцето – истражување од Оксфорд утврдило дека зголемениот внес на црвено месо го зголемува ризикот од срцеви заболувања за 18%
Недостаток на витамин Ц и растителни влакна – може да доведе до скорбут и зголемен ризик од рак
Камен во бубрезите – лекарите од Универзитетот во Индијана предупредуваат дека исхраната богата со месо може да го зголеми ризикот од болни бубрежни камења
Коментирај анонимно