Што се случува со нашето тело кога јадеме урми

Урмите се едно од најстарите култивирани овошја во светот — слатки, сочни и полни со хранливи материи. Освен што се вкусна ужина, тие нудат бројни здравствени придобивки кои позитивно влијаат на телото и умот. Од подобрување на варењето до зголемување на енергијата, ова овошје заслужува да биде редовен дел од нашето мени.

 

Што се случува со нашето тело кога јадеме урми

Богати со витамини и минерали кои се добри за кожата, забите и срцето.

100 грама овошје содржи:
• Калорична содржина: 277 kcal
• Јаглехидрати: 75 гр
• Влакна: 7 грама
• Протеини: 2 грама
• Калиум: 20% од RDI (препорачана дневна доза)
• Магнезиум: 14% од RDI
• Бакар: 18% од RDI
• Манган: 15% од RDI
• Железо: 5% од RDI
• Витамин Б6: 12% од RDI

Урмите се исто така богати со антиоксиданси, кои можат да обезбедат здравствени придобивки.

 

 Богати со витамини и минерали кои се добри за кожата, забите и срцето.

Намалете го шеќерот во крвта.

Влакната во овие сушени плодови го намалуваат воспалението, штитејќи го желудникот и цревата од болести. Дополнително, влакната се корисни за контролирање на нивото на шеќер во крвта. Го успорува варењето и може да помогне да се спречи превисокото ниво на шеќер во крвта после оброците. Плодовите имаат низок гликемиски индекс, што значи дека помагаат во намалување на нивото на холестерол.

 

 Намалете го шеќерот во крвта.

Намалете го ризикот од развој на Алцхајмерова болест

Високата содржина на антиоксиданси во овошјето го штити нашиот имунолошки систем и клетки од слободните радикали, нестабилни молекули кои можат да доведат до разни болести. Флавоноиди (го намалуваат воспалението, го намалуваат ризикот од Алцхајмерова болест и некои видови рак), каротеноиди (го штитат срцето и крвните садови), фенолна киселина (го намалува ризикот од рак и срцеви заболувања). Во споредба со слично овошје како смокви и суви сливи, урмите имаат најголема содржина на антиоксиданси. И ова не е само здравје на мозокот, туку и младост на целиот организам.

 

Намалете го ризикот од развој на Алцхајмерова болест

Природен засладувач и извор на енергија

Урмите се извор на фруктоза, природен шеќер кој се наоѓа во овошјето. Поради оваа причина, плодовите имаат многу сладок вкус налик на карамела. Тој е одлична здрава замена за белиот шеќер и слатки воопшто. Наместо десерт, изедете неколку урми и ќе ви се намали желбата за слатки. Заменете го шеќерот со паста од урми (мешајте ја пулпата со вода во блендер). И ако некој рецепт бара 1 чаша шеќер, заменете го со 1 чаша паста од урми. Важно е да се напомене дека иако урмите се богати со влакна и хранливи материи, тие се доста калорични.

 

 Природен засладувач и извор на енергија

Ја подобрува меморијата

Ја подобрува меморијата.Лабораториските студии покажаа дека урмите ја подобруваат функцијата на мозокот и ги спречуваат невродегенеративните болести. Студиите на животни покажаа дека урмите се корисни за намалување на активноста на бета-амилоидните протеини, кои можат да формираат плаки во мозокот. Плочите ја нарушуваат комуникацијата помеѓу мозочните клетки, што на крајот може да доведе до смрт на мозочните клетки и Алцхајмерова болест. Една студија за животни покажа дека глувците кои се хранеле со диета помешана со урми имаат значително подобра меморија и способности за учење, како и помалку анксиозно однесување, во споредба со глувците кои не јаделе суво овошје.

 

Ја подобрува меморијата

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *