Онкогол открива: 5 навидум безопасни навики што може да предизвикаат рак
Д-р Микаел Секерес, водечки онколог од Флорида, открива пет навидум безопасни секојдневни навики кои може да го зголемат ризикот од развој на рак — особено кај млади луѓе, каде бројот на случаи драматично расте.
Содржина:
1. Жешки пијалаци (чај, кафе)
Според студии, пијалаци над 60°C можат со текот на времето да предизвикаат оштетување на клетките во хранопроводот и да го зголемат ризикот од рак.
„Подобро избегнувајте премногу топли пијалаци, но уште поважно — не пушете и не пијте алкохол,“ вели д-р Секерес.’
2. Месо приготвено на скара
Печењето на месо на висока температура создава хемикалии што можат да предизвикаат воспаленија и мутации во ДНК.
„Јас јадам скара максимум еднаш месечно. Помалку скара е подобро,“ предупредува тој.
3. Фарбање и хемиско исправување на коса
Производите содржат формалдехид и фталати — токсични хемикалии поврзани со хормонално чувствителни ракови, како рак на дојка и матка.
„Прегледајте ги состојките пред да ги користите — особено ако содржат формалдехид,“ советува докторот.
4. Тетоважи
Истражувања покажуваат дека мастилото може да содржи тешки метали и синтетички хемикалии што се акумулираат во лимфните жлезди и можат да предизвикаат хронични воспаленија.
„Иако ризикот е мал, можната врска со лимфом заслужува внимание,“ вели д-р Секерес.
5. Наргиле
Иако често се смета за побезбедна алтернатива, еден час пушење наргиле е еднаков на вдишување на чад од 100 до 200 цигари.
„Изложеноста на катран, CO и канцерогени е дури поголема отколку со цигари,“ предупредува докторот.
Д-р Секерес нагласува дека иако овие фактори не се толку докажани како алкохолот или пушењето, сепак не се наивни.
„Станува збор за информираност и балансирање на ризиците. Малите навики имаат големо значење на долг рок.“
Thank you for every other great article. Where else could anybody get that kind of info in such an ideal approach of writing? I have a presentation subsequent week, and I am at the look for such information.
Коментирај анонимно