Омилениот појадок на принцезата Дијана: Тајната зад нејзината трансформација
Поминаа речиси 30 години од трагичната смрт на принцезата Дијана, а нејзиниот поранешен кралски готвач конечно го разоткри нејзиниот омилен појадок – супер здравиот оброк кој денеска е хит кај славните и инфлуенсерите.
Дијана открила рецепт за овесни снегулки натопени преку ноќ (overnight oats) на патување во Швајцарија и од тогаш секојдневно го јадела во Кенсингтонската палата. Готвачот Дарен МекГрејди споделува дека принцезата никогаш не се чувствувала или изгледала подобро отколку кога го вовела ова јадење во својот живот.

Содржина:
Што го направи овој појадок омилен?
Готвачот Дарен МекГрејди истакнува дека појадокот на Дијана бил едноставен, здрав и преполн со протеини и хранливи материи. Неколку децении по Дијана, познати личности како Камерон Дијаз, Гвинет Палтроу и Викторија Бекам го промовираа овој појадок како модерен тренд.
Преку натопувањето овес во сок, млеко или јогурт, со додавање на свежо овошје и јаткасти плодови, се добива јадење кое нутриционистите го сметаат за едно од најздравите: го намалува ризикот од дијабетес, го намалува холестеролот и дебелината.

Како принцезата Дијана го откри рецептот во Швајцарија и го донесе во Британија?
Дарен открива дека Дијана првпат го пробала овој оброк во Швајцарија под името бирхер мјусли, измислен од швајцарски нутриционист во раниот 20 век како лесен и здрав оброк за пациентите.
Веднаш по враќањето во Британија, Дијана му наредила секое утро да ѝ го подготвува токму тој рецепт, правејќи го нејзиниот појадок – и инспирација за идните генерации. Тој шеговито признава дека додека ѝ го подготвувал, секогаш правел двојна доза и за себе.

Кралскиот рецепт за здравје: Како да подготвите овесни снегулки како Дијана?
Дарен ги споделува точните чекори и состојки од омилениот појадок на принцезата, нагласувајќи дека клучот е: користење овесни снегулки (не брзи), натопете ги преку ноќ во свежо цеден сок од портокал, па додајте грчки јогурт, малку мед, сок од лимон, изрендано јаболко, боровинки и препечени ореви.
Во финалето, смесата станува густа и кремаста, полна со бои и здрави состојки. Може да додадете и други овошја, јаткасти плодови или чиа семки, по сопствен вкус.

top recept samo gotvacot da ne bese DEBEL
Коментирај анонимно