Додадете ги овие билки во пржените јајца и направете го појадокот незаборавен

Прженото јајце е омилен дел од македонскиот појадок – едноставно, брзо и вкусно. Но, дали знаете дека постои начин од оваа класика да направите вистинска гурманска сензација со еден лесен трик кој секој може да го проба?

Додадете ги овие билки во пржените јајца и направете го појадокот незаборавен

Токму во едноставноста на прженото јајце лежи неговата убавина – потребни ви се само нелеплива тава и малку масло или путер. Не треба специјална опрема, скапи зачини или сложени техники. Но, и наједноставното јадење може да се подобри!

Прженото јајце – радост во само неколку минути

 

Готвачката Мелиса Кларк, авторка на преку 40 книги и колумнист во Њујорк Тајмс, открива дека една едноставна состојка го менува вкусот на пржените јајца: свежи билки. Моли Адамс, инспирирана од овој совет, го унапредила рецептот и препорачува: „Кога маслото е веќе жешко, додадете малку свежи билки, па скршете го јајцето врз нив.” Билките не само што ќе го ароматизираат маслото, туку и стануваат неверојатно крцкави, додавајќи прекрасен контраст со кремастата жолчка на јајцето.

Оригиналниот рецепт на Мелиса препорачува свежи листови жалфија, а Моли предлага и магдонос за свеж вкус. Најдобро работат меки билки како жалфија, коријандер, босилек, магдонос, естрагон, нане или копар. Доколку сакате да ги пробате потврдите билки како мајчина душица, рузмарин или оригано – ставете цела гранка во маслото, па тргнете ја пред сервирање.

Овој едноставен додаток ќе ви помогне да не мора да учите уште 99 начини за подготовка на јајца. „Толку е вкусно што можеби никогаш нема да посакате друг начин за приготвување пржени јајца,” вели Моли. Следниот пат кога ќе спремате појадок, пробајте го овој трик и откријте колку малата промена носи огромна разлика во вкусот!

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *