Чурос – најпознатиот шпански десерт што го освои светот со својата крцкавост и едноставност

Чурос се традиционален шпански десерт во форма на тенки стапчиња од варено тесто, што се пржат во масло. Со вековна историја и специфичен изглед, тие се вистинска икона на шпанската кујна – омилени за појадок или попладневно уживање.

Чурос –најпознатиот шпански десерт што го освои светот со својата крцкавост и едноставност

Од средновековни теста со мед до симбол на модерна Шпанија

Првите податоци за чурос датираат од 15 век, кога биле познати како „чурос де миел“ – тенки ленти тесто пржени во масло и послужени со мед. Вистинската популарност ја добиле во 19 век, кога стануваат задолжителен дел од шпанската кујна, а често се служат со топло чоколадо, кафе или слатки сосови како карамел и џем од овошје.

Од средновековни теста со мед до симбол на модерна Шпанија

Тенки, крцкави и уникатни: што ги прави чурос толку посебни?

Главната карактеристика на чурос е нивната препознатлива форма – тенки стапчиња, кои може да бидат прави или спирални. Оваа форма не само што овозможува лесно чување, туку дава и специфична текстура: крцкава кора со мека средина, совршена за уживање во секој залак.

Како се прават чурос – традиционалниот начин во само неколку чекори

1. Подготовка на варено тесто: се мешаат брашно, вода, јајца и сол, а смесата се загрева на пареа додека не се згусне.
2. Ладење и обликување: изладеното тесто се расукува во тенки ленти и се сече на саканата должина.
3. Пржење: тестото се пржи во многу масло до златно-кафеава боја – важно е да не се пржи премногу, за да не стане цврсто.
4. Послужување: готовите чурос се попрскуваат со шеќер во прав или се полеваат со сладок сос.

Чурос – совршен десерт за секоја пригода и инспирација за нови вкусови

Шпанскиот чурос не е само вкусен туку и прекрасно изгледа на секоја трпеза. Слободно експериментирајте со разни сосови и полнења за да создадете свој оригинален чурос. На здравје!

  • Васе напиша:

    Мене ми личи како да направиле “copy-paste” на ТУЛУМБА!!!

  • Жарко Г. напиша:

    По мене едно од најнездравите слатки што човек ги смислил.
    Се пржат во огромен сад кој најверојатно има 30 до 40 литри масло (мислите секој ден го менуваат?!) и потоа се послужуваат топли.
    Со само првиот загриз ќе ја осетите целата количина на масло кое тестото го впило во себе.
    За да се поправи впечатокот обично се послужуваат со густо чоколадо, сладолед или топло луто какао.
    И покрај тоа што се многу штетни, интересно е дека се многу популарни…како и се’ друго, исто така.

  • Коментирај анонимно

    Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *