Зошто лукот е една од најздравите намирници што можете да ги јадете – и тајниот трик како да му помогнете да го зајакне вашиот имунолошки систем
Лукот е вистински магичен лек: може да го намали крвниот притисок, да го држи холестеролот под контрола, да штити од сезонски вируси, а — ако му веруваме на легендата за Ван Хелсинг — дури и да избрка вампири. За толку мала главица, лукот има огромно влијание, полн е со вкус и антиоксиданси кои му даваат голема придобивка на здравјето.
Богат е природно со витамин C и B6, како и со манган и селен — значајни минерали што му требаат на телото за многу витални функции: од зачувување на јачината на коските, преку создавање колаген, до здравје на тироидната жлезда и јакнење на имунитетот.
Она што навистина го прави лукот супер-храна е присуството на алицин — соединение богато со сулфур, кое му дава голем број здравствени користи… и карактеристичен мирис.

Содржина:
- Алицинот е тајната состојка: Науката потврдува дека лукот уништува бактерии, вируси, паразити и го чисти телото одвнатре
- Лукот се одгледува и јаде веќе 6.000 години и е сметан за лек кај многу народи
- Митовите за лукот и имунитетот: Не е чудотворен лек, но е силен сојузник во борбата со настинки и грипови
- Може ли да се претера со лук? — Последиците од премногу лук, особено ако е суров
- Тајниот трик — Оставете го лукот 15 минути после сечкање за максимален ефект на алицинот и комбинирајте го со други моќни хранливи состојки
- Може ли лукот да биде опасен со одредени лекови? — Не смеете да го комбинирате со средства против згрутчување и притисок
Алицинот е тајната состојка: Науката потврдува дека лукот уништува бактерии, вируси, паразити и го чисти телото одвнатре
Алекса Мулане, лиценциран функционален нутриционист и здравствен тренер, изјави за Дејли Мејл: ‘Лукот содржи органосулфорни соединенија за кои е докажано дека се корисни за здравјето, особено алицинот кој има антимикробни, антиоксидативни и антиинфламаторни ефекти.
Докажано е дека го поддржува имунолошкиот систем преку ефективноста против бактерии (вклучително и резистентни на лекови), вируси, габи и паразити. Може да помогне и при здравјето на кардиоваскуларниот систем — истражувањата покажуваат скромни подобрувања на крвниот притисок и вредностите на холестеролот со користење лук. Сулфур-соединенијата исто така го поддржуваат детоксот на црниот дроб.’
Лукот се одгледува и јаде веќе 6.000 години и е сметан за лек кај многу народи
Лукот, кој припаѓа на истото семејство како кромидот и празот, се одгледува и јаде речиси 6.000 години. Неговото потекло е од централна Азија (во близината на денешен Иран, Казахстан, Туркменистан и Узбекистан), а потоа се проширил на Средниот Исток, на Медитеранот, а денес и низ целиот свет — ценет истовремено како зачин и како лек.
Легендата е дека Римјаните го вовеле лукот и во Британија, каде што станал незаменлив дел од кујната.
Митовите за лукот и имунитетот: Не е чудотворен лек, но е силен сојузник во борбата со настинки и грипови
Многумина веруваат дека лукот е „чудотворен лек“ за зимски вируси — некои велат дека треба да изедете чешне-два кога ќе почувствувате настинка. Но, Мулане објаснува:
‘Навистина помага при инфекции поради неговите силни антимикробни компоненти, но имунитетот бара поддршка од избалансирана исхрана што содржи многу разновиден зеленчук и овошје, квалитетни протеини, доволно растителни влакна и здрави масти како омега-3 од мастни риби.’
‘Ова ќе го снабди телото со градивните елементи за силен имунитет. Добро е да користите лук кога сте настинати или имате грип за дополнителна поддршка, но не треба да се потпирате само на него како лек.’

Може ли да се претера со лук? — Последиците од премногу лук, особено ако е суров
Последиците од премногу лук се движат од непријатен мирис на здивот и пот, до болни грчеви во стомакот — особено кај луѓе со синдром на иритабилни црева (IBS).
‘Како и со сè, може да претерате и со добрите работи, особено ако јадете суров лук,’ вели Мулане.
‘Премногу лук може да го иритира дигестивниот тракт и да предизвика болка или непријатност, срцебиење, рефлукс, гасови и надуеност, како и лош здив или потење додека телото го елиминира.
Ова главно се должи на алицинот, што е најсилен во суровиот лук, но може да ја иритира желудочната слузница. Исто така, лукот е богат со FODMAPs кои не се разградуваат во тенкото црево и предизвикуваат гасови.
Тајниот трик — Оставете го лукот 15 минути после сечкање за максимален ефект на алицинот и комбинирајте го со други моќни хранливи состојки
Следниот пат кога готвите, не брзајте со лукот — почекајте 15 минути по сечкање или дробење, за да се активира неговиот природен ензим алииназа. Тоа потоа реагира со алиинот и создава алицин.
Комбинирајте го лукот со здрави масти како ладно цедено маслиново масло или авокадо — тие помагаат во апсорпцијата на антиоксидансите. За максимален ефект — јадете лук заедно со храна богата со витамин C (домат, пиперка, цитрус). Соединувањето со други алумни растенија, како кромид или млад кромид, ќе ја зголеми содржината на органосулфур и ќе го направи оброкот уште поздрав.
Може ли лукот да биде опасен со одредени лекови? — Не смеете да го комбинирате со средства против згрутчување и притисок
Постојат делови од легендите за лукот кои се вистинити: одамна се верувало дека лукот ги одбива комарците, а мирисот и аромата биле неподносливи за инсектите. Но, Мулане дополнува дека лукот навистина влијае на густината на крвта.
‘Лукот има анти-тромбоцитни својства и делува како природен разредувач на крвта. Поради тоа, може да го засили ефектот на антикоагулантите (варфарин), анти-тромбоцитни лекови (како аспирин), некои лекови против HIV и одредени антихипертензиви. Јадење скромни количества лук со храна не е проблем, но големи дози или суплементи треба да се избегнуваат ако пиете вакви лекови.’


Коментирај анонимно