Трик што ме направи херој на утринската трпеза: Најкремастите јајца за само три минути без путер, туку со едноставен таен додаток

Оваа година секое утро го започнувам со вистински оброк од јајца, а во последниот месец подготвувам кајгана речиси секој ден. По толку обиди конечно ја доусовршив мојата тајна техника – целата магија е во еден лесен чекор и еден неочекуван додаток.

Трик што ме направи херој на утринската трпеза: Најкремастите јајца за само три минути без путер, туку со едноставен таен додаток

Грчки јогурт наместо путер – скриениот херој за совршено кремаста кајгана

Тајната состојка? Грчки јогурт. Тој е вистинска бомба од протеини и калциум што ги носи вашите јајца од добри до гурмански, правејќи ги повкусни, покремасти и поздрави. Обожавам да ја ставам оваа кајгана врз парче домашен леб, понекогаш со малку крцкава сланина. Брза подготовка за помалку од три минути која ми дава енергија до попладне.

Грчки јогурт наместо путер – скриениот херој за совршено кремаста кајгана

Рецептот е генијално едноставен: само две состојки, но разликата е огромна

Рецептот е едноставен: јајца и грчки јогурт. Најчесто користам две јајца, но ако сум погладен или ме чека долг ден, додавам и трето. За јогуртот, избирам безмасен, но секој бренд или тип е добредојден. Јајцата на собна температура се подобри, бидејќи така поравно се приготвуваат.

Рецептот е генијално едноставен: само две состојки, но разликата е огромна

Првиот чекор: изматете ги јајцата за ненадмината воздушност

Најпрво, скршете ги јајцата во сад и изматете ги со виљушка, доволно е под една минута. Може да користите и жичен маталец, но виљушката работи одлично. Овој чекор е клучен за да добиете воздушна и лесна кајгана.

Првиот чекор: изматете ги јајцата за ненадмината воздушност

Бавното загревање е клучно

Загрејте го тавчето само неколку секунди на тивок оган. Многу е важно да задржите ниска температура за да не ви се залепат јајцата. Веднаш потоа, истурете ги изматените јајца во тавчето.

Бавното загревање е клучно

Клучниот момент: тргнете јајцата од огнот и додадете лажица грчки јогурт

Кога јајцата ќе почнат да се готват (обично по 20 секунди), тргнете ги од огнот. Сега следи магијата: додадете една лажица грчки јогурт и убаво промешајте. Вратете го тавчето на тивок оган уште 15 секунди, нежно мешајќи со силиконска шпатула, додека кајганата не стане цврста, но сепак мека и воздушна.
Откако ќе биде готова, веднаш сервирајте ја кајганата врз парче леб од мајас, посипете малку морска сол и свежо мелен црн бибер. Совршен доручек кој е брз, здрав и ненадминато вкусен.

Клучниот момент: тргнете јајцата од огнот и додадете лажица грчки јогурт

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *