Новата диета на гладување прави динамични промени во човечкиот мозок и може да биде клуч за трајно слабеење

IER диетата — или повремено ограничување на внесот на енергија — претставува пристап во кој денови со умерено намален внес на калории се менуваат со денови на нормално јадење. Научниците кои ја истражуваат светската епидемија на дебелина откриваат дека ваквиот ритам на исхрана може да предизвика важни промени во цревата и мозокот, што потенцијално отвора нови насоки за подобро разбирање и одржување на здравата телесна тежина.

Новата диета на гладување прави динамични промени во човечкиот мозок и може да биде клуч за трајно слабеење

Научно истражување: 62 дена контролирана диета на 25 луѓе води до 7,6 килограми помала тежина и динамични промени во мозокот и цревата

Тим од Кина ги следел 25 волонтери со дебелина во тек на 62 дена, додека тие биле на интермитентна енергетска рестрикција – програма што подразбира внимателен внес на калории и релативно гладување неколку денови. Не само што учесниците изгубиле просечно по 7,6 килограми, туку било забележано и влијание врз делови од мозокот поврзани со дебелина, како и промени во микробиомот на цревата.

Научно истражување: 62 дена контролирана диета на 25 луѓе води до 7,6 килограми помала тежина и динамични промени во мозокот и цревата

IER диетата ја менува врската мозок-црева-микробиом: промени забележани преку ФМРИ и анализа на примероци од столицата и крвта

„Тука покажуваме дека IER диетата ја менува човековата оска мозок-црева-микробиом“, изјави истражувачот на здравје Чијанг Зенг од Вториот медицински центар и Националниот клинички истражувачки центар за геријатриски болести во Кина кога резултатите беа објавени во декември 2023 година. „Забележаните промени во цревниот микробиом и активноста во областите на мозокот поврзани со зависност, за време и по слабеењето, се силно динамични и меѓусебно се поврзани со текот на времето.“

Промени во регулацијата на апетитот и извршната функција: Одредени бактерии во цревата се поврзани со мозочни региони што го контролираат внесот на храна

Со функционална магнетна резонанца биле откриени промени во региони важни за регулација на апетитот и зависноста, вклучувајќи го и инфериорниот фронтален орбитален гирус. Кога биле анализирани столични и крвни примероци, промените во микробиомот во цревата биле поврзани токму со овие региони. На пример, бактериите Coprococcus comes и Eubacterium hallii имале негативна врска со активноста во левиот инфериорен фронтален орбитален гирус – регион кој има улога во извршна функција и волја за внес на храна.

Промени во регулацијата на апетитот и извршната функција: Одредени бактерии во цревата се поврзани со мозочни региони што го контролираат внесот на храна

Промените се двонасочни: Микробиомот произведува невротрансмитери, мозокот го контролира однесувањето со храна

„Микробиомот комуницира со мозокот на комплексен, двонасочен начин“, објаснува медицинскиот научник Шаонинг Ванг од Државниот клинички центар за геријатрија во Кина. „Микробиомот произведува невротрансмитери и невротоксини што стигаат до мозокот преку нерви и крвта. За возврат, мозокот го контролира однесувањето кон храната, додека хранливите материи од диетата го менуваат составот на микробиомот.“

Милијарда луѓе со дебелина: Истражувањето може да го промени светскиот пристап кон спречување и лечење

Повеќе од милијарда луѓе низ светот имаат дијагностицирана дебелина, што го зголемува ризикот од болести како рак и срцеви заболувања. Новите сознанија за зависноста помеѓу мозокот и цревата можат да донесат пресврт во спречувањето и намалувањето на дебелината.

Научниците бараат одговори за точниот механизам и важните мозочни региони и микроби кои помагаат при слабеење

„Следното прашање што треба да се одговори е точниот механизам по кој микробиомот на цревата и мозокот комуницираат кај луѓето со дебелина, особено за време на слабеењето” – вели биомедицинскиот научник Лиминг Ванг од Кинеската академија на науките. „Кои поточно микроби и мозочни региони се критични за успешно слабеење и одржување на здрава тежина?“ Истражувањето е објавено во списанието Frontiers in Cellular and Infection Microbiology.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *