Вистината за флашираната вода: Не е толку чиста како што мислите, а научниците предупредуваат на штетни ефекти за здравјето и околината

Глобалната недоверба кон чешмата доведе флашираната вода да стане секојдневие, дури и во земји каде водата од јавниот систем е меѓу најригорозно тестирани во светот. Маркетингот ја прикажува флашираната вода како почиста, поздравја и попрактична, но научните истражувања покажуваат дека зад оваа слика се кријат ризици за здравјето и средината.

Вистината за флашираната вода: Не е толку чиста како што мислите, а научниците предупредуваат на штетни ефекти за здравјето и околината

Истражувањата откриваат високо ниво на бактерии и загадувачи во флашираната вода, додека чешмата е построго контролирана

Истражување од 2025 година покажа дека флашираната вода не е толку безбедна како што многумина мислат. Тестирања на вода во рефилни галони и пластични шишиња откриле високо ниво на бактериско загадување. Се повеќе истражувања потврдуваат дека во многу случаи чешмата не само што е безбедна, туку услугата е под строга контрола и секојдневно тестиранa, додека производителите на флаширана вода не мораат да објавуваат детални резултати за квалитет.

Истражувањата откриваат високо ниво на бактерии и загадувачи во флашираната вода, додека чешмата е построго контролирана

Микропластика и хемикалии во флашираната вода: Научниците алармираат на потенцијални здравствени последици

Во флашираната вода се идентификувани загадувачи како микропластика, хемиски остатоци и бактерии. Истражување од 2024 година открило десетици илјади пластични честички во еден литар некои производи. Микропластиката во флашираната вода често е поалармантна отколку во чешмата, со потенцијални последици како воспаленија, нарушување на хормони и акумулација во органите. Пластичните шишиња исфрлаат и хемикалии како антимон, фталати и аналози на бисфенол (BPS, BPF), што можат да имаат ефект како ендокрини нарушувачи.

 

Ризикот расте кога пластичните шишиња се изложени на топлина, а долгорочните здравствени ефекти сѐ уште не се познати

Овие хемикалии полесно мигрираат во водата кога шишињата се оставаат во топли простории, автомобили или изложени на директно сонце. Научниците се особено загрижени бидејќи некои од овие супстанци можат да го нарушат хормоналниот систем и да влијаат на репродуктивното здравје и развојот. Додека нивоата што досега се најдени се ниски, влијанието од хронична изложеност останува отворено прашање, особено како што расте глобалната консумација на флаширана вода.

Флашираната вода не е стерилна, а остатокот од шишето по отворање може да стане легло на бактерии

Флашираната вода не е стерилна. Кога еднаш ќе се отвори, во топла средина микроорганизмите брзо се размножуваат. Половина испиено шише оставено во автомобил станува идеално место за раст на бактерии. Повторната употреба на флашите го внесува и ризикот од загадување со бактерии од плунка и околината.

Чешмата содржи корисни минерали; деца што пијат повеќе флаширана вода имаат поголем ризик од расипување на заби

Водата од чешма вообичаено содржи полезни минерали, што е потврдено во јавно-здравствени истражувања. Во Велика Британија и други држави се додава и флуор за превенција од кариес. Многу видови флаширана вода содржат поинаков минерален состав, а студии покажуваат дека децата што пијат повеќе флаширана вода имаат почести проблеми со расипување на заби.

Еколошка цена: За едно шише флаширана вода се троши и до 2.000 пати повеќе енергија од таа за чешма, а годишно се купуваат милијарда шишиња

Глобалната потрошувачка е толку голема што секоја минута се купуваат околу еден милион пластични шишиња. Данската компанија Aquaporin проценува дека за подготовка на еден литар флаширана вода се троши до 2.000 пати повеќе енергија отколку за еден литар вода од чешма. Јаглеродниот отпечаток е поголем исто така – во просек околу 80 грама CO2 за еден литар кога ќе се земат предвид пакувањето, транспортот и ладењето.

Флашираната вода е неопходна во кризи, но во развиените земји чешмата е понапред во безбедноста и квалитетот

Флашираната вода останува витална за вонредни ситуации или таму каде што чешмата навистина е небезбедна. Но, во мнозинството развиени земји, не е ни побезбедна, ни почиста од чешмата. Како што климатските промени и загадувањето го менуваат пристапот до вода, разликата помеѓу флашираната и чешмата сега е поважна од кога било.

Единственото решение е прочистување на водата

Најдобрите резултати досега се добиени со системи кои комбинираат активен јаглен и мембрана за реверзна осмоза, бидејќи токму тие успешно ги намалуваат и долголанечните PFAS соединенија опфатени во студијата.

Во Македонија, ваквата технологија најчесто се користи преку домашни RO системи како BP105M (дознај повеќе), кои работат на истиот принцип – повеќестепено прочистување, вклучително и RO мембрана со способност да задржи суптанции многу помали од PFAS. Она што практично значи за едно домаќинство е вода која е значително побезбедна, со минимален ризик од долгорочна изложеност.

Бентен Пан, со своето долгогодишно искуство, е една од малкуте компании што не само што ги нудат овие системи, туку и обезбедуваат правилна монтажа и редовно одржување – нешто што е клучно за RO технологијата да функционира како што науката препорачува.

Ова не е брзо решение, ниту тренд.
Тоа е превентивна мерка која сѐ повеќе здравствени организации ја препорачуваат – особено за бремени жени и семејства во средини каде квалитетот на водата не може секогаш да биде гарантиран.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *