Десерт со темно чоколадо, урми и ментол што ќе ве воодушеви за празниците

Со Божиќ на прагот, семејството е веќе во полн празничен режим. Тоа значи готвење, подготовка на разни вкусни задоволства, како и овој десерт. Природно е засладен со урми и преполн со хранливи материи. Овој десерт изгледа прекрасно на чинија за гости, но исто така блеска и како секојдневно слатко за домашна консумација.

Десерт со темно чоколадо, урми и нане што ќе ве воодушеви за празниците

Кората од чоколадо добива здравa надградба со хранливи урми, полномасно какао и свеж ментол вкус

Сигурно сте слушнале за чоколадна кора – обично многу блага, преполна со вештачки засладени чоколада и додатоци. Денес во модерната кујна, кората доби и здрави верзии, кои сепак најчесто содржат шеќер. Засладеноста кај оваа верзија доаѓа од урмите кои се извор на растителни влакна, железо, калциум, калиум и магнезиум, како и витамин Б6 и бакар. Урмите се и богати со антиоксиданси кои се борат против оштетување на клетките.

Научно потврдено: Урмите го подобруваат здравјето на срцето и го намалуваат воспалението

Истражувањата ги открија каротеноидните и феноличните антиоксиданси во урмите, со бројни придобивки за срцето. Според студија од 2021 година, консумирањето цели урми доведува до подобрување на ризичните фактори за срцеви болести: пониско ниво на лош холестерол, помал оксидативен стрес и воспаление.

Рецепт и подготока

Состојки
• 12 урми (без семки)
• 2 лажици путер од бадем
• 2 лажици сечкани бадеми
• ½ чаша какао чипс
• 1 лажичка кокосово масло (за какао чипс)
• ¼ чаша ментол бонбони (измрвени)
• ½ чаша какао путер (вафли)
• ½ лажичка кокосово масло (за какао путер)
• Морска сол „Maldon“ (за посипување)

Начин на подготовка

1. Преклопете парче хартија за печење на половина и поставете ја на рамна површина.
2. Исечете ги урмите по должина на половина, но не целосно, половинките треба да останат поврзани. Наредете ги на едната половина од хартијата во четири реда по три.
3. Лесно навлажнете ја хартијата за печење. Преклопете ја хартијата преку урмите и нежно поминете со сукало за да се израмнат.
4. Рамноомерно нанесете путер од бадем врз израмнетите урми. Потоа посипете ги сечканите бадеми одозгора.
5. Ставете вода во тенџере или долниот дел од двојната тава и оставете да зоврие. Во горниот дел на тавата или во стаклена чинија ставете ги какао плочките и 1 лажичка кокосово масло. Згответе додека не се растопи.
6. Истурете го растопениот чоколаден слој врз путерот од бадеми и урмите и рамномерно распоредете.
7. Ментол бонбоните ставете ги во мала кесичка и истолчете ги со сукало или тежок предмет. Посипете ги измрвените бонбони рамномерно врз чоколадото.
8. Растопете го какао путерот во горниот дел на двојната тава или стаклена чинија со ½ лажичка кокосово масло. Потоа прелијте или истиснете врз врвот на бомбиците.
9. Посипете морска сол одозгора.
10. Со помош на хартијата, подигнете подигнете ја чоколадната кора и ставете ја на плех и ставете ја во фрижидер или замрзнувач да се стегне, околу 20–30 минути.
11. Исечете или скршете на парчиња и уживајте!

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *