Две мини торти во тегла – рецепт што ја завршува дебатата кој ви е омилен домашен десерт
Ова е рецепт што конечно ја решава дилемата околу тоа која торта е најомилена за домашно подготвување.
Практичен, едноставен и сигурен рецепт со кој добивате две различни, сочни мини торти подготвени
директно во стаклена тегла.
Со еден основен принцип добивате две варијанти – овошна и чоколадна. Идеални се за подарок,
за носење со себе или како брз домашен десерт без користење рерна.
Торта со малина и лимон
Состојки:
- 1 јајце
- 2 лажици шеќер во прав
- 2 лажици масло
- 2 лажици млеко
- 3 лажици брашно
- 1 лажичка прашок за пециво
- 1 лажичка ванила
- Рендана кора од лимон
- 3 до 4 малини
Чоколадна торта
Состојки:
- 1 јајце
- 2 лажици шеќер во прав
- 2 лажици масло
- 2 лажици млеко
- 3 лажици брашно
- 1 лажица какао
- 1 лажичка прашок за пециво
- 1 лажичка ванила
- 1 лажица ситно сечкано темно чоколадо
- 1 лажичка кршени лешници
Подготовка
- Во посебни садови изматете ги состојките за секоја торта додека да добиете хомогена смеса.
- Смесата сипете ја во стаклени тегли, без да ги полните до самиот врв.
- Теглите ставете ги во тенџере со жешка вода, така што водата ќе достигнува до половина од теглите.
- Варете 20 до 25 минути на средна температура, со затворен капак.
Тортите се готови кога ќе станат цврсти на допир и рамномерно испечени.
ВАЖНО
Рецептот не бара рерна и е одличен за брза подготовка. По желба, малините може да се заменат
со друго овошје, а чоколадната варијанта да се збогати со други јаткасти плодови или зачини.

Коментирај анонимно