Две мини торти во тегла – рецепт што ја завршува дебатата кој ви е омилен домашен десерт

Ова е рецепт што конечно ја решава дилемата околу тоа која торта е најомилена за домашно подготвување.
Практичен, едноставен и сигурен рецепт со кој добивате две различни, сочни мини торти подготвени
директно во стаклена тегла.

Со еден основен принцип добивате две варијанти – овошна и чоколадна. Идеални се за подарок,
за носење со себе или како брз домашен десерт без користење рерна.

Торта со малина и лимон

Состојки:

  • 1 јајце
  • 2 лажици шеќер во прав
  • 2 лажици масло
  • 2 лажици млеко
  • 3 лажици брашно
  • 1 лажичка прашок за пециво
  • 1 лажичка ванила
  • Рендана кора од лимон
  • 3 до 4 малини

Чоколадна торта

Состојки:

  • 1 јајце
  • 2 лажици шеќер во прав
  • 2 лажици масло
  • 2 лажици млеко
  • 3 лажици брашно
  • 1 лажица какао
  • 1 лажичка прашок за пециво
  • 1 лажичка ванила
  • 1 лажица ситно сечкано темно чоколадо
  • 1 лажичка кршени лешници

Подготовка

  1. Во посебни садови изматете ги состојките за секоја торта додека да добиете хомогена смеса.
  2. Смесата сипете ја во стаклени тегли, без да ги полните до самиот врв.
  3. Теглите ставете ги во тенџере со жешка вода, така што водата ќе достигнува до половина од теглите.
  4. Варете 20 до 25 минути на средна температура, со затворен капак.

Тортите се готови кога ќе станат цврсти на допир и рамномерно испечени.

ВАЖНО

Рецептот не бара рерна и е одличен за брза подготовка. По желба, малините може да се заменат
со друго овошје, а чоколадната варијанта да се збогати со други јаткасти плодови или зачини.

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *