Не постои Божиќ без милиброд– научете како да го направите совршен празничниот колач

Кој би можел да го замисли Божиќ без милиброд? Овој едноставен но генијален колач со дебел слој шеќер во прав стана незаменлив дел од божиќната традиција. Во оваа приказна ќе откриете како да го подготвите милибродот на лесен начин, без портокалова и лимонова кора, со посебен вкус кој ќе ги изненади вашите гости.

Не постои Божиќ без милиброд– научете како да направите совршен празничен колач без кандирана кора

Состојки:

За тестото
• 600 г брашно, тип 405
• 1 коцка свеж квасец, 42 г
• 200 мл млако млеко
• 1 јајце, големина М
• 50 г екстра фин шеќер
• 1/2 лажичка сол
• 1 капка екстракт од ванила
• 1 органски лимон, од која кора
• 200 г путер, екстра мек
• 50 г сечкани бадеми
• 175 г суво грозје
• 75 г брусница
• 50 мл рум
За кората
• 75 г путер, растопен
• 100 г шеќер во прав

Состојки:

Подготовка на сувото овошје

Ставете малку вода да зоврие. Ставете ги сувото грозје и брусниците во сад и прелијте ги со врела вода колку да бидат покриени. Оставете да отстојат 10 минути. Потоа исцедете ја водата и измешајте го овошјето со рум. Покријте и оставете да отстои.

Подготовка на сувото овошје

Подготовка на предтестото (квасец)

Ставете го брашното во голем сад и со рака направете вдлабнатина во средината.
Млаката млеко измешајте го со половина од шеќерот, па издробете го свежиот квасец внатре. Мешајте додека квасецот целосно не се раствори, па смесата истурете ја во вдлабнатината во брашното.
⚠️ Внимавајте: млекото треба да биде само млако – ако е жешко, квасецот ќе се уништи.
Посипете малку брашно од рабовите врз течноста, покријте го садот и оставете го на топло место околу 20 минути да нарасне.

Подготовка на предтестото (квасец)

Подготовка на тестото

Додадете го преостанатиот шеќер, солта, екстрактот од ванила, кората од лимон, јајцето и путерот. Месете со кука за тесто најмалку 10 минути, додека тестото не стане мазно и престане да лепи. Покријте го и оставете го да нарасне на топло место 20–30 минути.
Потоа додајте ги сечканите бадеми и овошјето со рум, замесете кратко и оставете го тестото уште 10 минути да одмори.

Подготовка на тестото

Формирање и печење

На лесно набрашнета површина развлечете го тестото во должина од околу 30 см.
Со сукало направете вдлабнатина по средината на тестото.
Преклопете ги кратките страни навнатре, а потоа долгата страна преклопете ја преку другата (околу 2/3 од тестото). Потоа лесно завиткајте од долгата страна.
Ставете го тестото на плех обложен со хартија за печење и околу него направете „манжетна“ од алуминиумска фолија. Покријте и оставете да нарасне околу 20 минути. Во меѓувреме загрејте ја рерната на 200 °C (горно/долно печење).
Печете го милибродот околу 60 минути.
Растопете го путерот и премачкајте го милибродот додека е сè уште жежок. Потоа посипете обилен слој шеќер во прав. Оставете да се излади целосно и уште еднаш посипете со шеќер во прав.
Милибродот може да се јаде веднаш, или да се завитка во алуминиумска фолија, а потоа во проѕирна фолија и да се чува.

 

 

Коментирај анонимно

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *