Зошто домашниот мајонез е најдобриот избор – едноставен рецепт за совршен вкус и свежина
Домашниот мајонез секогаш ќе најде место на трпезата. Не мора да ја купувате готов, пробајте го рецептот за мајонез подолу. Сè што ви треба е малку трпение и добри состојки. Овој мајонез е прекрасна основа за разни сосови и дресинзи, а исто така одлично оди со ладно печење, сувомеснати производи или тврдо варени јајца за вечера.

Содржина:
Тајната за успех се свежите јајца и неутралното масло – советите што мора да ги знаете
• Секогаш користете свежи, висококвалитетни јајца. Јајцата на собна температура емулгираат полесно од ладните јајца.
• Користете масло со неутрален вкус. Ако сакате да користите маслиново масло, изберете лесно маслиново масло кое не е премногу јако или горчливо.
• Секогаш додавајте го маслото многу бавно и во тенок млаз во смесата од јајца, мешајќи добро. Тоа е тајната на добриот мајонез.
• Ако користите рачен блендер, земете висок сад, ставете го блендерот веднаш до дното, а потоа полека повлечете го нагоре додека блендирате.
• Ако мајонезот почне да се згрутчува, можете да го зачувате со додавање малку вода и повторно мешање.
• Ако мајонезот е премногу густ, можете да го разредите со малку вода или сок од лимон.

Домашниот мајонез се чува во фрижидер три до четири дена, а може и да се замрзне
Мајонезот трае 3-4 дена во фрижидер. Може да се замрзне и откако ќе се замрзне и одмрзне, е совршено за јадење. Сепак, конзистентноста и вкусот на замрзнатиот мајонез се влошуваат бидејќи емулгираните компоненти се распаѓаат и стануваат водени.
Ако вашиот мајонез мириса или има кисел вкус, тој е расипан и треба да се фрли. Ако не сте сигурни, најдобро е да бидете претпазливи и да го фрлите. Секогаш чувајте го во фрижидер.

Рецепт за домашен мајонез:
Состојки:
• 2 жолчки од јајца
• 250 мл растително масло
• 2 лажички сок од лимон
• Сол и бибер
• ½ лажичка сенф
Начин на подготовка:
• Одделете ги јајцата. Потоа, во сад, измешајте го сенфот со жолчките додека не добиете мазна смеса.
• Дури потоа додавајте го маслото капка по капка, мешајќи постојано. Треба да бидете трпеливи и навистина да дозволите многу тенок млаз да тече во жолчката од јајцето.
• И продолжете да мешате. Тоа е единствениот начин мајонезот да биде кремаст и густ, онака како што сакате.
• Потоа додадете го сокот од лимон. Зачинете со сол и црн пипер. И готово.

Коментирај анонимно