Аеродромот во Хелсинки користи кучиња за да го надушкаат коронавирусот и велат дека функционира

Дали симпатичните, мили кучиња ќе бидат оние кои ќе помогнат да се спаси човештвото од глобалната пандемија? Постои голема можност ова да е точно. Мислам, тие тоа го прават веќе подолго време, но во повеќе емотивна смисла. Но, очигледно, кучињата сега се стручно обучени и тие се во состојба да го надушкаат COVID-19 побрзо од лабораториското тестирање.

Да, добро прочитавте. Очигледно, професионално обучени кучиња неодамна започнаа да работат на аеродромот во Хелсинки во Финска за да помогнат во откривање на патници заразени со COVID-19.

Неодамна истражувачка група на Ветеринарниот факултет на Универзитетот во Хелсинки спроведе студија чии резултати покажаа дека кучињата можат да го намирисаат вирусот со речиси 100% сигурност. Покрај тоа, тие се во состојба да го детектираат вирусот уште пред да започнат симптомите, што е скоро невозможно со лабораториско тестирање.

„Тоа е многу ветувачки метод. Кучињата се многу добри во душкање “, изјави за Глобал њуз, Ана Хиелм-Бјоркман, професор на Универзитетот во Хелсинки.

За жал, поминувањетп на овој тест не вклучува директен контакт со кучето. Очигледно, оние кои полагаат тест ќе мора да ја поминат кожата со тест марамче и да го пуштат во чаша. После тоа, чашата се дава на куче да ја заврши работата со душкање. Потребни се околу 10 секунди за кучето да надушка примерок.

Според „Финавија“, во иднина, четири кучиња ќе работат на аеродромот за време на смена. „Кучињата треба да одмараат од време на време. Додека две кучиња работат, другите две се на пауза.