Агарикус бразиленсис: „Божјата печурка“ со бадемов вкус и лековита моќ
Agaricus brasiliensis (позната и како Agaricus blazei Murill) е условно јадлива печурка, препознатлива по својот сладок вкус со нота на бадем. Во народот е позната под неколку имиња: бадемова печурка, сончева печурка, кралска печурка, па дури и како Божја печурка – поради нејзините здравствени својства.
Содржина:
Зошто е наречена „Божја печурка“?
Благодарение на својот хемиски состав богат со β-глукани, полисахариди и антиоксиданси, Agaricus brasiliensis има многу потенцијални здравствени придобивки. Поради ова, се користи и како природен лек и додаток во исхраната.
Најчесто се консумира:
чај од сушена печурка,
алкохолна тинктура (како концентриран екстракт),
поретко – свежа, бидејќи се смета дека сувата форма има поголема ефикасност.
Потекло и потенцијална превентива за рак?
Потекнува од Бразил, а се среќава и во САД, Канада, Велика Британија, Австралија, Хаваи и Тајван. Се прилагодува добро на домашни услови за одгледување. Печурката сака сенка и плодна почва, и често расте под лисја или во густа трева.
Интересен факт: Жителите на градот Пиедаде во Сао Паоло, Бразил, традиционално ја консумирале оваа печурка, а кај нив речиси и да не се појавувал рак. Тоа го привлекло вниманието на американските научници, кои почнале подлабоко да ја истражуваат.
Примена во народната и алтернативната медицина
Печурката се користи за:
Обнова на цревната микрофлора по употреба на антибиотици, труења, гастроинтестинални болести;
Поддршка при дебелина и дијабетес;
Олеснување кај хронични проблеми на желудник, црева и урогенитален систем;
Детоксикација при третман на рак и намалување на несаканите ефекти од терапија;
Поддршка во третманот на гинеколошки состојби: фиброиди, полипи, габични инфекции;
Терапевтска употреба во онкологија, особено во фаза на закрепнување.
Агарикусот се смета за условно јадлива печурка поради можноста за алергиска реакција, особено кај луѓе од источноазиско потекло. Интересно е дека Европејците речиси никогаш не покажуваат алергија на неа. Затоа, секогаш е препорачливо прво да се направи тест на индивидуална толеранција, особено пред редовна употреба.
Коментирај анонимно