Акните за време на тинејџерските години имаат врска со успехот во животот, според науката

Акните можат да предизвикаат емоционално вознемирување, да влијаат на нашето самопочитување, па дури и да остават трајни физички лузни. Приближно 9,4% од луѓето страдаат од тоа, а тинејџерите на возраст од 15-19 години се најчести „жртви“. Оваа состојба, сепак, може да има многу позитивна и ветувачка страна. Имено, поголема шанса за просперитетна иднина.

Акните можат да го променат животот на тинејџерите повеќе отколку што очекуваат.

Во една студија беше анализирана интересна тема: поврзаност помеѓу појава на акни, развој на стрес и потоа иден социјален и економски статус на младите. Повеќе од 90.000 студенти со проблеми со кожата учествуваа во експериментот. Од самиот почеток, резултатите покажаа дека девојчињата почесто се вознемируваат за појава на акни отколку момчињата.

Истражувачите одлучија да истражат понатаму за да видат како тинејџерите се справуваат со оваа состојба и како тоа влијае на нивниот избор.

Може да влијае и на нивната ментална состојба и на нивниот социјален живот.

Постојат различни причини зошто луѓето ја развиваат оваа состојба. Во оваа студија, истражувачите се концентрирале на акни предизвикани од пубертет, раса и генетика. Така ова е проблем со кој е прилично тешко да се справиме брзо – ако го има тоа може да влијае на самодовербата на некој, правејќи ги да се чувствуваат помалку привлечни и помалку социјално прифатени од другите.

Сепак, може да има и некои корисни ефекти.

Откриено е дека учениците кои не се чувствуваат убаво меѓу своите врсници, одлучуваат да вложат напори во своето образование и саморазвој, наместо да трошат време на дружење. На пример, откриено е дека кога тинејџерите со акни треба да избираат помеѓу учество во спортски клубови или клубови поврзани со студирање, тие најмногу го избираат второто.

Ова резултирало со тоа што тие добивале повисоки оценки на училиште, имале целокупни подобри перформанси во споредба со другите и имале помалку проблеми со завршувањето на факултетската диплома.

Имањето мозолчиња може да се исплати.

За време на студијата, истражувачите успеале да пронајдат некои докази дека појавата на акни може да се поврзе со подобри работни места и заработка. Доброто образование и добрата диплома можат да отворат многу можности за решителните студенти. Значи, шансите се подобри кога станува збор за работа со добра плата и задоволување.

Нешто друго што е интересно, иако овој исход се однесува и на двата пола, се покажа дека страдањето од оваа состојба има посилна врска со поголема лична заработка за жените отколку за мажите.