Ако спиете повеќе од 10 часа на ден, ова можеби е знак на проблеми

Ако забележавте дека ви требаат повеќе од 9 часа спиење за да се чувствувате одморено, тоа може да биде знак дека страдате од здравствен проблем. Особено ако заспивате на непредвидливи места и во непредвидливи периоди. Затоа е неопходно да се погледне малку подлабоко во причината за вашето преголемо прашање.

Во повеќето случаи, презаситеноста од спиење е занемарена, бидејќи повеќето сметаат дека тоа се должи на долгите работни часови. Но, не обрнувајќи внимание на ова може да доведе до игнорирање на вистинскиот проблем што може да има лоши несакани ефекти.

Може да страдате од хиперсомнија

Спротивно на несоницата, хиперсомнијата, е состојба позната по зголемено траење на спиењето во текот на ноќта или денот. Всушност, страдањето од оваа состојба може да значи и дека доживувате дневна поспаност. Во овој случај, можеби ќе можете да заспиете дури и кога возите или сте на работа. Дури и кога спиете повеќе од препорачаната количина, најверојатно, ќе се чувствувате уморни и исцрпени.

Можеби сте депресивни

Додека некои возрасни лица доживуваат несоница како знак на депресија, постои процент од возрасни, како и деца и тинејџери, кои доживеале прекумерено спиење заради оваа состојба. Ако запоставувате или не сте свесни за тоа дека страдате од депресија, долгиот сон може да биде знак дека не треба да го игнорирате.

Вашето срце може да биде причина

Еден од знаците дека може да страдате од срцево заболување може да биде поспаноста и долгото спиење. Ова исто така вклучува дневна поспаност. Иако можеби се чувствувате уморни и исцрпени, можеби не е затоа што многу работевте.

Треба да размислите за проверка на тироидната жлезда

Постојат 2 типа на проблеми со тироидната жлезда кои влијаат на спиењето. Додека едниот предизвикува несоница, другиот предизвикува презаситеност од сон или чувство да бидете уморни цело време. Хипотироидизам е поврзана со спиење повеќе од 10+ часа на ден и може да предизвика дневен замор и спиење. Ако не страдате од какви било други здравствени проблеми, но спиете повеќе од препорачаните часови, паметно е да ја проверите тироидната жлезда.

Вашиот сон може да биде нарушен од опструктивна апнеја на спиење

Опструктивната апнеја за спиење се случува кога има блокада во воздушните патишта, горните дишни патишта можатда се „срушат“ на 10 секунди, а тоа може да се случи и до стотици пати во текот на ноќта. Поради ова, нашиот сон се нарушува повеќе пати на ноќ и ни требаат повеќе часови на спиење за да се чувствуваме одморено. Кога не ги доживееме тие часови на спиење, се појавува дневна поспаност. Се чини дека сте во состојба да заспиете насекаде и во кое било време, а многумина од нас можеби ова го нарекуваат „добар сон“.