Александар Македонски измислил креативна техника за шпионажа! 13 малку познати историски факти!

1.

Во времето на највисокиот просперитет на Римската империја, нејзината доминација се простирала на огромни територии – нивната вкупна површина била околу 2,51 милиони квадратни километри. Сепак, на листата на најголемите империи во историјата, Римската го зазема само деветнаесетото место.

2.

Обидите да се пресмета времетраењето на мирниот развој на човештвото доведоа до тажен резултат: од последните три илјади години, само двесте и четириесет години не биле засенети од ниту една војна.

3.

Од десетте најкрвави војни во историјата, осум се случиле во Кина.

4.

Во времето на највисокиот просперитет, во 480 г.п.н.е. под власта на првата Персиска империја било 44 отсто од светското население. Ова е најголемата бројка меѓу сите империи кои постоеле во историјата.

5.

Мексиканскиот генерал Антонио Лопез де Санта Ана приреди голема погребна церемонија по повод ампутација на сопствената нога.

6.

До почетокот на деветнаесеттиот век, забите на војниците убиени во битка се користеле за правење лажни вилици.

7.

За време на леденото доба, жителите на Британските острови користеле човечки черепи како чаши за пиење.

8.

Во древниот Египет, слугите биле специјално намачкани со мед за да се одвлече вниманието на мувите и другите инсекти од светата личност на Фараонот.

9.

На почетокот на деветнаесеттиот век, луѓето толку често биле закопувани живи што некои ковчези биле опремени дури и со посебен механизам кој им дозволувал на „оживеаните мртви“ да ѕвонат на гробиштата.

10.

Александар Македонски стана познат по измислувањето техники за шпионажа што се користат до денес. Тој ги принудил своите војници да пишуваат писма до своите роднини и ги отворил до последно. Оние од војници кои не најдоа зборови за воодушевување во претстојните победи и не покажаа висок борбен дух, беа погубени по наредба на императорот.

11.

Грчкиот просветител Горгија од Епир е роден во ковчегот на неговата мртва мајка. Луѓето кои го носеле ковчегот за време на погребот го слушнале плачот на бебето и го извадиле на светлина.

12.

Последната употреба на коњаницата во битка е забележана за време на Втората светска војна, кога монголска коњаничка дивизија влегла во битка со германска пешадиска дивизија. Како резултат на тоа, две илјади монголски коњаници загинаа, додека ниту еден германски војник не беше убиен.

13.

Петар Велики и ја отсекол главата на љубовницата на својата сопруга, а потоа ја принудил да ја држи нејзината балсамирана глава во нејзините одаи.